Verse groente in ruil voor afval in Mexico-Stad

De bewoners van Mexico-Stad kunnen sinds enkele maanden verse groenten krijgen in ruil voor recycleerbaar afval. De ruilhandel is een succes, hoewel een deel van het afvalprobleem zich verplaatst naar de dorpen buiten de stad.

  • CC Juan Felipe Rubio Bordo Poniente, één van de grootste stortplaatsen ter wereld CC Juan Felipe Rubio

Sinds 4 maart 2012 organiseert het ministerie van Milieu elke zondag de Mercado de Trueque, een ruilmarkt in het park van Mexico-Stad. Het initiatief behoort tot het Plan Verde, een groen beleidsplan dat oplossingen biedt voor de stadsvervuiling.

De bewoners kunnen er terecht met glas, papier en karton, PMD en aluminium. De bedoeling is dat ze hun recycleerbaar afval zelf sorteren en schoonmaken. Volgens het gewicht ontvangen ze in ruil een bon waarmee ze op een nabijgelegen marktje verse groenten kunnen krijgen.

Het gesorteerde afval wordt verkocht aan recyclagebedrijven. Met de opbrengst kopen de initiatiefnemers op de lokale landbouwmarkt verse groenten die ze dan op een marktje gratis aanbieden aan de bewoners.

Het project werpt zijn vruchten af. Volgens Martha Delgado, de Mexicaanse minister van Milieu, zou er sinds 4 maart al 25.000 kilo papier gerecycleerd zijn, wat 450 bomen kan redden. Daarnaast bracht het initiatief 8000 kilo PMD op, waarmee 80.000 hemden uit textielvezel gefabriceerd kunnen worden.

Probleem verplaatst

Milieuvervuiling teistert al langer de Mexicaanse metropool. Dankzij het Plan Verde ging zo de beruchte vuilnisbelt Bordo Poniente dicht in december 2011. Dat was één van de grootste stortplaatsen ter wereld, waar dagelijks wel 12.600 ton afval terechtkwam.

Helaas verplaatst het probleem zich naar omliggende dorpjes zoals Santa María Tianguistengo dat sinds december overrompeld wordt door een afvalstroom uit Mexico-Stad. De plaatselijke bevolking lijdt eronder en de giftige stoffen maakt hen ziek. Dat schrijft de Mexicaanse kwaliteitskrant El Universal.

Bestaande voorbeelden

De Mercado de Trueque bleek een inspiratiebron voor de publieke scholen in Mexico-Stad. Van 29 juni tot 6 juli leidt het Federale Bestuur van het Onderwijs in Mexico-Stad (AFSEDF) al drie jaar op rij een project om schoolmateriaal, schriften en boeken te verzamelen die de schoolkinderen niet meer nodig hebben. In 2011 werd zo 60 ton schoolmateriaal gerecycleerd en herwerkt tot nieuwe tekstboeken en schoolagenda’s.

Het is niet de eerste keer in Latijns-Amerika dat ruilhandel gebruikt wordt om structurele problemen aan te pakken. Een vergelijkbaar project in Honduras laat schoolkinderen afval verzamelen in ruil voor een maaltijd. Ook in de favelas van Curitiba in Brazilië ontvangen de mensen voedingsmiddelen en gratis busritten in ruil voor gesorteerd vuilnis.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Na een master Journalistiek trekt Stéphanie Borgers Latijns-Amerika door. Haar doel: op een zo humaan mogelijke manier de bevolking en de geest van het continent beter leren begrijpen.