Verstandelijk beperkte slaven bevrijd uit Chinese fabriek

De autoriteiten in de Chinese westelijke provincie Xinjiang hebben afgelopen maand een groep verstandelijk beperkten bevrijd. De mannen waren als slaven verkocht aan een fabriek. Deze vorm van slavernij komt vaker voor in China.

De politie arresteerde Li Xinglin, de baas van een fabriek voor bouwmaterialen in Xinjiang, nadat de media hadden bericht over misstanden. Minstens twaalf werknemers, waarvan acht verstandelijk beperkt, waren aan de fabriek verkocht. Ze kregen niet betaald, moesten werken zonder beschermende kleding, moesten doorwerken bij koude wintertemperaturen en kregen hetzelfde eten als de hond van de baas. Sommigen werkten er al vier jaar.

Deze maand zijn er meer mensen aangehouden in verband met de zaak, waaronder een eigenaar van een daklozenopvang, die ervan wordt verdacht al sinds 1993 verstandelijk beperkten te verkopen aan fabrieken en zelf hun salaris te innen. Verschillende ambtenaren zijn ontslagen vanwege betrokkenheid bij de zaak. De daklozenopvang fungeerde als dekmantel voor een slavennetwerk.

Baksteenovens

Volgens de Chinese Vereniging van Verstandelijk Beperkte Mensen zijn dergelijke zaken sinds 2007 in tien provincies ontdekt. In mei 2009 bleken meer dan dertig verstandelijk beperkten gedwongen te werken in baksteenovens in de provincie Anhui. In 2007 werden bij verschillende invallen bij baksteenovens in het noorden van China honderden slaven bevrijd, waaronder veel kinderen en verstandelijk beperkten.

Meng Weina, oprichter van een organisatie voor moeilijk lerenden in Beijing, zoekt de oorzaak van de kwetsbare situatie van gehandicapten in de beperkte sociale zekerheid. De verantwoordelijkheid daarvan ligt het meest bij de familie, maar als de ouders sterven, hebben mensen met een verstandelijke beperking niemand om voor te zorgen. Op het platteland bestaan bijna geen organisaties die voor hen zorgen.

“We kennen zo veel gevallen van ontvoering”, zegt Meng, “maar als daar melding van wordt gemaakt, doet niemand er echt iets mee.”

Nadat de slaven uit de baksteenovens waren bevrijd, zijn de wetten voor kinderrechten flink verbeterd. Kinderen moeten genoeg slapen en verplicht vrije tijd krijgen. Maar voor mensen met een verstandelijke beperking lijkt nog weinig te zijn gedaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.