Vervuild overstromingswater bedreigt inwoners Karachi

Vervuild overstromingswater en een overbelast rioolnet bedreigen de inwoners van de Pakistaanse stad Karachi met ziekten als malaria en cholera, zeggen gezondheidsexperts. De overlast is het gevolg van regenval en overstromingen waarbij vorige maand tachtig mensen omkwamen.
Poelen met stinkend water liggen er al zo lang dat ze inmiddels groen zijn uitgeslagen. Met vliegen vergeven afvalbergen liggen her en der verspreid. De stank is zo indringend dat zelfs de hardnekkigste aaseter – mens, beest of vogel – er niet aan denkt in de buurt te komen. Muskieten zwermen rond open afvoeren, riolen en mangaten die uitpuilen van afvalwater en een brei van plastic zakjes.

Het sanitaire personeel van Karachi, gekleed in een fluorescerende roze overall, waadt dagelijks kniediep door het vunzige water, terwijl het de riolen en mangaten probeert vrij te maken.

“Vochtigheid, stilstaand water, het leidingwater dat vervuild is met afvalwater. Dit is het ideale kader voor muskieten en vliegen. Alle voorwaarden zijn vervuld voor een ware epidemiegolf”, zegt dokter Mubina Agboatwala, voorzitter van Hope, een ngo die onderzoek doet naar publieke gezondheidskwesties.

Nu al zijn 30.000 gevallen van buikgriep gemeld in de provincie Sindh, waarvan Karachi de hoofdstad is. Veertien mensen overleden als gevolg van de griep.“De situatie is ernstig”, zegt dokter Qaisar Sajjad, secretaris-generaal van de Pakistaanse Medische Associatie. In de drie grote openbare ziekenhuizen van Karachi wordt dagelijks bij zeventig tot tachtig patiënten buikgriep vastgesteld. Veel slachtoffers zijn kinderen. “Er zouden ook al gevallen van denguekoorts vastgesteld zijn, maar dat bericht is nog niet bevestigd.” Volgens dokter Sajjad is de kans groot dat er cholera, hepatitis A en E of tyfus uitbreekt.

“Het patroon voor een epidemie-uitbraak is er. Dat begint met diarree en andere ernstige vormen van buikgriep, gevolgd door malaria en uiteindelijk tyfus”, legt Agboatwala uit. De gevallen van malaria zijn al aan een opmars bezig, zegt ze, en de situatie zoals die nu is maakt de zaken nog erger. “Cerebrale malaria neemt toe en er is reden tot bezorgdheid, want ze treedt op in resistente vormen die niet reageren op de normale behandelingsmethode.”

Volgens Agboatwala moet de overheid het vervuilde water snel afvoeren en het afval opruimen. “Het sanitaire personeel moet gevaccineerd worden tegen malaria en medicatie krijgen tegen hepatitis A en E. Zij zijn immers het meest kwetsbaar voor ziektes.” Ze raadt ook aan om insecticiden te spuiten zodat de muskieten en vliegen zich niet meer kunnen voortplanten.

Volgens dokter Abdul Wahid Bhart, een afgevaardigde van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is het in het binnenland van de Sindh-provincie nog erger gesteld dan in de hoofdstad.

Door de moessonregens moesten inwoners naar kampen verhuizen die de overheid had opgezet in scholen, medische hulpposten en andere overheidsgebouwen. “In het district Mirpurkhas alleen zijn 34 kampen opgezet voor telkens tien of twaalf families (die elk uit tien tot twaalf leden bestaan, red.)”, schetst Bhart de situatie.

Volgens het departement van Volksgezondheid zijn er in de hele provincie Sindh 285 noodkampen opgericht. Maar omdat de regen aanhoudt, vormen de kampen stilaan zelf een gezondheidsrisico.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.