‘Vervuiling China neemt af’

Het Chinese ministerie van Milieubescherming heeft in een rapport aangekondigd dat het land vooruitgang boekt op het vlak van vervuiling.
Volgens het ministerie nam de uitstoot van zwaveldioxide in steenkoolcentrales vorig jaar af met 4,66 procent. De krant The New York Times schrijft dat de Chinese overheid een strikt programma hanteert waarbij krachtcentrales eerst zwaveldioxiden moeten filteren alvorens gassen uit te stoten.
Het aandeel vervuilende organische stoffen die in waterlopen terechtkwamen, vermindereden met 3,14 procent. De belangrijkste delen van grote rivieren zijn relatief gezond maar kleinere waterlopen blijven ernstig vervuild. Het drinkwater is niet betrouwbaar.
Ma Jun, een Chinese milieudeskundige, zegt dat het vervuilingniveau nog steeds ver boven de normale norm ligt, vooral in de waterlopen.

Grootste vervuiler


Volgens een rapport van de Universiteit van Californië heeft China de VS tussen 2006 en 2007 voorbijgestoken en is het Aziatische land nu de grootste vervuiler ter wereld. Volgens statistieken is de CO2-uitstoot in China sinds 2002 aan een snel tempo beginnen stijgen en neemt die nu tien keer zo snel toe als de uitstoot van de VS.
China neemt wel initiatieven om van het slechte imago af te raken. Sinds 1 juni mogen supermarkten niet langer gratis plastic zakken aan hun klanten geven. Hiermee wil het land het energieverbruik en vervuilende emissies verminderen. Volgens de Nationale Ontwikkelings en Hervormings Commissie wordt er dagelijks per twee personen een plastic tas gebruikt. Voor de productie van supermarktzakken alleen al is er dagelijks 1300 ton olie nodig.
China tekende in 1998 het Kyotoprotocol en verbindt er zich daarmee toe de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De VS hebben het protocol nog niet ondertekend. In 2005 spoorde China de VS aan om hier werk van te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.