Verzet tegen doodstraffen in Palestijnse gebieden

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft een dringende brief gestuurd naar Palestijnse leiders in de Gazastrook en de Westbank. Ze dringt er bij de Palestijnse leiders op aan om de doodstraf van elf Palestijnen om te zetten.
De terdoodveroordeelden, waaronder één gevangene die nog minderjarig was het moment van zijn vonnis, werden dit jaar veroordeeld door Palestijnse militaire en veiligheidsrechtbanken. Voor twee van de veroordeelden duurde hun proces amper één dag.

Joe Stork, onderdirecteur van Human Rights Watch in het Midden-Oosten, roept Gaza’s Hamas leider Ismail Haniyeh en president Mahmoud Abbas op de Westelijke Jordaanoever op om de processen dringend te herzien. Volgens de Palestijnse wetgeving moeten de doodstraffen immers geratificeerd of omgezet worden door de president voor ze uitgevoerd kunnen worden.

“Het is erg zorgwekkende te zien hoe de Palestijnse rechtbanken opnieuw doodstraffen uitspreken, net op een moment dat de rest van de wereld de doodstraf aan het afschaffen is”, zegt Stork. “President Abbas moet duidelijk maken of hij die straffen wil omzetten als ze op zijn bureau belanden. De Palestijnse overheid zou onmiddellijk een moratorium moeten instellen op de doodstraf en zou het gebruik ervan uit de Palestijnse wetgeving moeten schrappen.”

Niet objectiefDe Palestijnse strafwet voorziet een mogelijk doodsvonnis voor zeventien misdrijven op de Westelijke Jordaanoever en vijftien in de Gazastrook. Het verschil is te verklaren door de invloed die op de twee gebieden werd uitgeoefend door respectievelijk de Jordaanse en de Egyptische strafwetgeving. Volgens een onderzoek van de Angus Reid Global Monitor enkele jaren geleden zou twee derde van de Palestijnse bevolking tegen de doodstraf zijn.
De Israëlische mensenrechtengroepering B’tselem voert aan dat veel van de militaire en veiligheidsrechtbanken in Palestina niet voldoen aan de internationale standaarden van objectiviteit en onpartijdigheid.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2945   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift