Verzoening nog veraf 29 jaar na de coup

Op de 29ste verjaardag van de militaire staatsgreep die het begin inluidde van de dictatuur in Chili riep president Ricardo Lagos op tot nationale verzoening. Vergeving lijkt echter nog veraf: duizenden Chilenen herdachten de coup tegen president Salvador Allende met protestacties in Santiago en andere grote steden. Ze eisten dat de schuldigen voor de 1.800 slachtoffers van de dictatuur (1973-1990) bestraft worden en willen opheldering over het lot van de 1.197 vermisten die destijds door de veiligheidsdienst werden gearresteerd.


President Lagos hield gisteren (woensdag) in het presidentieel paleis La Moneda een eerbetoon aan zijn voorganger Salvador Allende, die afgezet werd op 11 september 1973. Zoals altijd was de Allendes weduwe, Hortensia Bussi, aanwezig op de plek waar de socialistische president 29 jaar geleden zelfmoord pleegde terwijl het presidentieel paleis gebombardeerd werd.

Lagos riep de coupplegers op om vergeving te vragen aan de families van de slachtoffers van de dictatuur. Het leger heeft al een bijdrage geleverd aan de nationale verzoening, zei Lagos, door in 2000 toe te geven dat er mensenrechtenschendingen hadden plaatsgevonden. Maar tegelijk kan de open wonde in de Chileense samenleving pas geheeld worden als er opheldering komt over het lot van de vermisten, meent Lagos.

Het militaire panel dat in 2000 de schendingen toegaf, werkte een mechanisme uit voor de verzameling van informatie om de stoffelijke overblijfselen van de vermisten te lokaliseren, maar de resultaten daarvan zijn tot dusver bedroevend mager.

Buiten het paleis plaatsten de leiders van de Socialistische Partij, de Communistische Partij en leden van mensenrechtengroepen rode anjers als eerbetoon aan Allende en anderen die hun leven lieten tijdens de coup. Zo’n 200 mensen verzamelden aan de Plaza de la Constitucióna aan de voet het monument voor Allende, dat daar al twee jaar staat. Ze riepen slogans tegen Augusto Pinochet en verbrandden de vlag van de Verenigde Staten.

De 86-jarige ex-dictator zat in zijn huis in Los Boldos. Hij trok zich zoals bekend in juli terug uit het openbare leven nadat het Hooggerechtshof hem mentaal ongeschikt bevond om terecht te staan voor de moord op 75 politieke gevangenen in 1973. Dinsdag verwierp het Hof van Beroep in Santiago een verzoek om de onschendbaarheid van Pinochet als ex-president op te heffen in een andere zaak. Rechter María Servini, die de fatale bomaanslag op generaal Carlos Prats en zijn vrouw Sofía Cuthbert in 1974 onderzoekt, had daarom verzocht.

In de protestmarsen waren de VS opnieuw de kop van jut. De demonstranten nagelden de Amerikaanse president Richard Nixon en zijn Buitenlandminister Henry Kissinger aan de schandpaal. Die probeerden destijds met alle middelen Allende van de macht te houden en trachtten later zijn linkse regering te destabiliseren. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA verleende financiële steun aan zakengroepen, extreemrechtse groeperingen en media om artificiële voedseltekorten te veroorzaken en aanvallen te doen op Chileense producenten. Dergelijke demarches staan beschreven in de documenten van de CIA en het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijgaf in 1998.

Da afgelopen dagen kwam het aan de universiteit van Santiago tot zware rellen tussen gemaskerde jongeren die zich de Actiegroepen van het Volk (GAP) noemen, andere extreemlinkse organisaties en de oproerpolitie. De relletjes verspreidden zich woensdag door de buitenwijken van Santiago, waar gemaskerde betogers wegblokkades opwierpen en stroompannes veroorzaakten door hoogspanningskabels te saboteren met ijzeren kettingen.


Xml=3

Ref: la ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2834   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift