Vetmesters brengen Mexicaanse vleesindustrie in opspraak

Wijdverbreide illegale vetmesterij brengt de Mexicaanse vleesindustrie in opspraak. Veel runderen krijgen het verboden clenbuterol toegediend. In kippenmest wordt arsenicum gevonden.

Clenbuterol, een omstreden geneesmiddel voor de luchtwegen, versterkt het spierweefsel en wordt daarom gebruikt om runderen, varkens en gevogelte vet te mesten. Het wordt drie of vier maanden lang toegediend zodra de dieren zeven maand oud zijn. In veel landen waaronder Mexico is clenbuterol verboden voor menselijk gebruik door zijn impact op hart en longen.

In Mexico geldt ook een verbod voor het gebruik van clenbuterol in veevoeder, maar in het land is “een cultuur gegroeid van het gebruik van deze substanties”, zegt Cosme Amaro, veehouder in de zuidoostelijke deelstaat Veracruz. “Vetmesters willen snel rendement en met veevoeder alleen bereiken ze dat niet. En de slagers kopen niet van de vetmesters als het vlees geen clenbuterol bevat.”

Dopingcontrole in voetbal

Bij de eerste dopingcontrole in de Gold Cup 2011, het voetbalkampioenschap voor Noord- en Centraal-Amerikaanse en de Caraïbische landenteams, werd bij vijf Mexicaanse spelers clenbuterol gevonden, vermoedelijk afkomstig van vlees dat ze hebben gegeten.

“Men blijft substanties die bekend staan als bèta-adrenerge agonisten, waaronder clenbuterol, in de voeding van dieren, vooral vleesrunderen, gebruiken op een clandestiene, onverantwoorde en onethische wijze maar men kent niet exact de omvang van het gebruik”, zegt Ignacio Domínguez, directeur van de faculteit Diergeneeskunde van de Autonome Universiteit van de Staat Mexico.

Toxische rundslever

Clenbuterol kan toxisch zijn, stelden Domínguez en vijf andere onderzoekers in een studie die in november in het tijdschrift Ciencia ergo sum verscheen.

Het gebruik van clenbuterol kreeg veel aandacht in 2002 toen in de westelijke deelstaat Jalisco meer dan honderd mensen ziek werden na het eten van rundslever. Tot 2010 werden 807 gevallen geteld.

Op 31 mei dit jaar heeft de Mexicaanse overheid het alarm opgeheven. Regering en industrie verzekeren dat het vlees gezond is vandaag, maar wetenschappelijke bewijzen en inspecties vertellen een ander verhaal. Sinds 2004 zijn er tientallen gevallen van intoxicatie vastgesteld in diverse deelstaten.

Arsenicum

In de industriële pluimveehouderij duikt een gelijkaardig beeld op. In de mest van legkippen is arsenicum gevonden, afkomstig van het gebruik van arseenzouten in de voeding van kippen om coccidiose onder controle te krijgen, een parasitaire ziekte die groeivertraging en sterfte veroorzaakt.

De uitwerpselen van de pluimveehouderij worden gebruikt als meststof of als veevoerder. Het risico bestaat dat bodem en uiteindelijk water besmet worden. Arsenicum is zeer toxisch, kankerverwekkend en kan dermatitis en bronchitis veroorzaken.

“De aanwezigheid van arsenicum in het bloed van runderen wijst op blootstelling aan bronnen als kippenmest, minerale zouten en water”, stelde René Rosiles, hoogleraar diergeneeskunde aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico, al op een congres in 2004.

Op 8 juni van dit jaar kondigde het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Pfizer aan dat het 3-Nitro van de markt haalt. Het medicijn, dat ook bekend staat als Roxarsone, is een organisch arsenicum dat aan kippen wordt toegediend tegen coccidiose. De Food and Drug Administration (FDA), het voedselagentschap van de Amerikaanse overheid, had in sommige winkels sporen van arsenicum aangetroffen in kippenvlees. De Europese Unie had in 1999 al een verbod uitgevaardigd.

In veertien andere landen, waaronder Mexico, blijft het gebruik van 3-Nitro toegestaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.