Videoblog over mensenrechten

WITNESS en Global Voices Online gaan samen een videoblog maken waarop beelden verzameld worden van mensenrechtenschendingen. Ze willen mensen en organisaties aanzetten om videomateriaal op de website te publiceren om de mensenrechten te promoten.
WITNESS is een organisatie die met behulp van videobeelden mensenrechtenschendingen aanklaagt. WITNESS leverde al beelden aan CNN, ABC, CBS en BBC. Global Voices Online is een mediaproject dat burgerjournalistiek stimuleert en de interessante blogberichten uit alle hoeken van de wereld verzamelt. De gezamenlijke videoblog moet het startpunt worden op internet voor iedereen die videomateriaal opzoekt rond mensenrechten.

In de zomer van 2007 moet de site helemaal klaar zijn. Van overal ter wereld zullen video’s rond mensenrechten kunnen gepubliceerd worden op de site. Voorlopig staat een pilootversie online waarop je videobeelden kan bekijken en gemodereerd kan discussiëren over de beelden. De site bevat nu onder meer een video van de Zimbabwese politie die een vreedzaam protest van een vakbond met geweld de kop indrukt op 13 september. Op de beelden is te zien hoe de politie de actievoerders met knuppels te lijf gaat. De gewonde actievoerders komen ook aan het woord. In een ander filmpje getuigt een Iraakse man over misbruiken door de Iraakse veiligheidsdiensten.

Een video die de site niet haalde was een getuigenis van een kindsoldaat. Volgens de makers van de site was het kind niet onherkenbaar in beeld gebracht en kon je zijn identiteit achterhalen. Media en mensenrechtenorganisaties zullen haast altijd aanraden om de identiteit van minderjarigen in dergelijke situaties te beschermen. Uit enig onderzoek van de site bleek al snel dat de video verspreid was door de overheid. Er kunnen wel meer video’s geweigerd worden, bijvoorbeeld wanneer iemands leven of persoonlijke veiligheid in gevaar kan komen bij publicatie of wanneer de beelden te gewelddadig zijn.

Naast een luik met videomateriaal zal de website ook een communitygedeelte bevatten. Iedereen kan lid worden van zo’n community of er zelf één aanmaken rond een bepaald mensenrechtenthema. De leden van die groepen kunnen onderling gesprekken voeren, video’s verzamelen en petities of e-mailcampagnes organiseren. Aan de site wordt ook een educatief gedeelte gekoppeld met ondermeer een toolkit en een overzicht van de mensenrechten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.