Vier jaar cel voor Egyptische blogger

Een Egyptische rechtbank heeft de 22-jarige Abdel Karim Nabil Suleiman vandaag veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Dat meldt ondermeer de website “Global Voices”. Suleiman had zich op zijn blog kritisch uitgelaten over de islamitische autoriteiten in het land en beledigde de Egyptische president Hosni Mubarak.
Gedurende een vijf minuten durende rechtszitting in Alexandrië oordeelde de rechter dat Suleiman schuldig was. Hij krijg drie jaar celstraf voor het beledigen van de islamtische autoriteiten in het land, en een jaar cel omdat hij president Mubarak beledigde. De advocaten van Suleiman gaan in beroep tegen de uitspraak.
Het Arabisch netwerk voor Mensenrechteninfo (HRinfo) betreurt de zware straf en heeft het over “een zwarte dag voor de vrije meningsuiting in Egypte”. “Wanneer een jongeman gestraft wordt omdat hij seculiere gedachten heeft in een land dat zegt respect te hebben voor de vrijheid van meningsuiting, is dat een catastrofe. Alle democratische landen ter wereld hebben al dergelijke beperkingen uit hun wetgeving geschrapt.”
De staatsveiligheid trommelde de 22-jarige Abdel Karim Nabil Suleiman in november verleden jaar op voor een ondervraging in Alexandrië, waarna de blogger achter de tralies vloog. In een bericht, dat op 28 oktober op zijn weblog verscheen, haalde Suleiman uit naar de universiteit van al-Azhar, de belangrijkste islamitische onderwijsinstelling in de regio.
Suleiman werd in oktober 2005 al eens opgepakt en zat toen twaalf dagen in de cel. Hij publiceerde een sarcastisch bericht over de reactie van de moslims op een toneelstuk door koptische Christenen. Sommige moslims vonden dan hun godsdienst werd aangevallen, en dat leidde tot gewelddadige protesten waarbij drie doden en meer dan honderd gewonden vielen.
Suleiman schreef dat de christelijke gemeenschap in Egypte systematisch onderdrukt werd. De koptische minderheid maakt 5 tot 10 procent uit van de bevolking in Egypte. Na zijn arrestatie volgde een schorsing aan de universiteit van al-Azhar, waar groot-imam Mohammed Sayyed de scepter zwaait. Sayyed wordt, samen met grootmoefti Ali Gomaa, beschouwd als de belangrijkste religieuze autoriteit van Egypte.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.