Vietnam begint te morren over Mekongdammen

In de Vietnamese pers doken eerder al negatieve berichten op over de bouw van grote dammen in de Mekong-delta, maar nu oefent ook de overheid kritiek uit op de plannen.
Eind september schreef de krant ‘Thanh Nien’ al dat de adjunct-secretaris-generaal van de Nationale Vietnamese Mekong Commissie (VNMC), Dao Trong Tu, op een internationale bijeenkomst gezegd had dat “de ontwikkeling van de dammen onvoorziene negatieve gevolgen kan hebben voor een land als Vietnam.”
Op dezelfde bijeenkomst zei Nguyen Van Trong, onderdirecteur van de staatsdienst voor Landbouwonderzoek dat “twintig miljoen mensen in de Mekongdelta die afhankelijk zijn van visvangst voor export en water voor irrigatie”, te lijden zouden krijgen over de bouw van de dammen.
Dergelijke verklaringen komen op het moment dat Vietnam zichzelf een sleutelrol toekent in de bouw van de dammen in het lager gelegen bekken van de Mekong. Vietnamese firma’s spelen een belangrijke rol bij de bouw van enkele van de dammen en lonken naar nog meer projecten.
Verminderde visvangst
“Ik ben erg tevreden dat voor het eerst Vietnamese ambtenaren luidop zeggen dat de dammen onze visserij kunnen vernielen”, zegt Nguyen Tu Be, een visser uit Can Tho in Zuid-Vietnam. Be werkt al sinds zijn jeugd als visser, maar heeft de laatste jaren een terugval meegemaakt in de vangst. “Dat is volgens velen het gevolg van de dammen die stroomopwaarts gebouwd worden”, zegt hij.
De Cambodjaanse vissers hebben het niet enkel over een vermindering van hun vangsten, maar ook over een veranderende samenstelling van hun vangst. Die bestaat uit minder waardevolle soorten.
“Sommigen denken zelfs dat veel overstromingen in Cambodia, Laos en Vietnam in de voorbije jaren mede veroorzaakt zijn door de dammen”, zegt Nguyen Tan, landbouwexpert aan de afdeling voor Landbouw en Ontwikkeling van Can Tho. “Ik heb vooral zorgen over de sedimenten van de Mekong. In de reservoirs van de dammen stapelt zich immers veel rijk sediment op dat anders door de rivier afgezet zou worden in de lager gelegen gebieden.”
Langs de bijna vijfduizend kilometer lange Mekong leven zo’n zestig miljoen mensen in onder meer Tibet, Birma, Cambodja en Vietnam. Ze zijn voor de rivier afhankelijk voor hun transport, voedsel en water. De dammen op de Mekong zijn dan ook erg controversieel en de tegenstand tegen de bouw van nieuwe dammen groeit stelselmatig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.