"Vietnam heeft baat bij snelle oplossing conflict ABN Amro"

Vietnam heeft baat bij een snelle en fatsoenlijke oplossing van de zaak rond vier medewerkers van ABN Amro in Vietnam, zeggen waarnemers ter plaatse. De Vietnamese medewerkers van de Nederlandse bank zitten vast op verdenking van illegale valutatransacties.
In augustus werden vijf betrokkenen bij de valutahandel gearresteerd, na een conflict tussen ABN Amro en de Vietnamese staatsbank Incombank. Een medewerker van Incombank hangt mogelijk een doodsvonnis boven het hoofd. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het verdwijnen van ruim vijf miljoen dollar. Incombank is een van de grootste staatsbanken in Vietnam.

De versoepeling van economische barrières in Vietnam in verband met de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO), kan positief uitpakken voor ABN Amro. De zaak doet het imago van Vietnam geen goed, nu het land een goede indruk wil maken als nieuw lid van de WTO, zegt advocaat Nguyen Van Anh. “Door de ABN Amro-zaak netjes op te lossen, kan Vietnam een signaal afgeven dat het bereid is internationale regels te respecteren”, zegt hij.

De ABN Amro-zaak leidt in de Vietnamese zakenwereld tot onrust. Veel mensen vinden dat de overheid mislukte zakendeals die leiden tot verlies van staatsgeld ten onrechte criminaliseert. De ABN Amro-kwestie begon met een handelsdispuut. Incombank spande een rechtszaak bij het Economisch Hof van Hanoi, omdat het ruim vijf miljoen dollar terugeiste die verloren waren gegaan bij speculatieve deals die de bank deed via een niet-gemachtigde Incombank-medewerker. Ze zaak kreeg het stempel ‘financieel misdrijf’ nadat er aan beide zijden arrestaties volgden.

De directeur van het Politie Onderzoeksbureau PIA, luitenant-generaal Quy Ngo, verklaarde tegenover de plaatselijke pers dat onderzoek heeft uitgewezen dat van de bijna zeshonderd valutatransacties tussen Hai Phong Incombank en ABN Amro in Hanoi, er slechts 85 ‘legaal’ waren. Ngo beweert bovendien dat de buitenlandse valutahandel van het ABN Amro-kantoor in Hanoi met een andere staatsbank, de Agribank, heeft geleid tot een verlies van bijna negentien miljoen dollar. Zowel Incombank als Agribank waren niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerder van ABN Amro zegt nog steeds te geloven dat zijn bank niets onwettigs heeft gedaan. “Wij staan open voor elk gesprek over de kwestie.”

De Vietnamese premier Nguyen Tan Dung riep de politie onlangs op transparanter te zijn in de zaak en dat kan erop wijzen dat naar een oplossing wordt toegewerkt, zegt Anh. Dung zou onlangs ook gezegd hebben dat degenen die de het financiële misdrijf op hun geweten hebben, vervolging kunnen ontlopen als ze het geld terugbetalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.