Vietnam wil acht kerncentrales tegen 2031

Indonesië, Thailand en vooral de Filipijnen zitten in hun maag met plannen voor nieuwe kerncentrales, maar Vietnam lijkt zich niet te storen aan de crisis rond de kerncentrales in het Japanse Fukushima. De regering in Hanoi houdt vast aan het voornemen om tegen 2031 acht kerncentrales aan het net te koppelen.

“Vietnam is van plan kerncentrales te bouwen”, bevestigde de Vietnamese onderminister van Wetenschap en Technologie Le Dinh Tien vorige week op een persconferentie. “De informatie en inschattingen van de ontploffingen in centrale 1 in Fukushima zullen een basis vormen om de autoriteiten hier te helpen adequate programma’s rond kernenergie te ontwikkelen”.

Vietnam sloot in oktober vorig jaar een miljardencontract met Rusland om in de provincie Ninh Thuan een kerncentrale te bouwen. Tegen 2031 hoopt Vietnam al acht kerncentrales te hebben die stroom leveren.

Geen haast

Ook andere landen in Zuidoost-Azië smeedden de voorbije jaren plannen om op grote schaal atoomstroom op te wekken. Thailand dacht aan vijf kerncentrales, Indonesië wilde er vier. De Filipijnen begonnen al in de jaren tachtig met de bouw van een centrale bij de kuststad Morong in de provincie Bataan, maar die raakte nooit afgewerkt.

Anders dan Vietnam lijken Thailand, Indonesië en de Filipijnen wel zwaar onder de indruk van wat er in Japan is gebeurd. Volgens een regeringswoordvoerder maakt de Thaise premier Abhisit Vejjajiva zich “zorgen over de veiligheid van kerncentrales, vooral in verband met mogelijke ongevallen en terroristische aanslagen.” De eerste kerncentrale in Thailand zal pas in 2020 in gebruik worden genomen.

De Indonesische milieuminister Gusti Muhammad Hatta liet in een interview met de krant Jakarta Post weten dat “er geen haast is bij de bouw van een kerncentrale, tenzij onze energievoorraden uitgeput raken.”

De Filipijnse president Benigno Aquino is nog duidelijker. Sinds de crisis in Japan laat hij horen dat de Filipijnen moeten inzetten op andere energiebronnen. Atoomstroom heeft het land volgens hem niet nodig.

Nachtmerrie

Net als Japan hebben de Filipijnen en Indonesië veel te maken met aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Activisten als Lotong Velasco van het Nuclear Free Bataan Movement Network zijn dan ook blij met de nieuwe terughoudendheid. “De centrale van Bataan zit vol fouten, we willen niet dat ze begint te draaien”, zegt Velasco. “We moeten vermijden dat de nachtmerrie in Japan zich op een dag in onze achtertuin herhaalt.” Velasco wijst erop dat de centrale niet ver van de Pinatubo staat, een vulkaan die in 1991 een gigantische eruptie kende.

De milieubeweging houdt de ogen nu vooral op Vietnam gericht. Indonesië, Thailand en de Filipijnen zijn democratieën, terwijl in Vietnam de communistische partij alles voor het zeggen heeft en weinig kritiek tolereert. “Het Vietnamese atoombeleid is een grote zorg voor de hele regio”, zegt Tara Buakamsri, campagnedirecteur Zuidoost-Azië voor Greenpeace. “Voordat ze verder werken, moeten ze meer studies uitvoeren en een onafhankelijke commissie voor nucleaire veiligheid opzetten, zoals het Internationaal Agentschap voor Kernenergie voorschrijft.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.