Vietnamezen doen New Orleans heropleven

Zeventien maanden na de verwoestende doortocht van de orkaan Katrina verloopt de heropbouw van New Orleans nog altijd slepend. Maar in Versailles, een wijk waar vooral Vietnamezen wonen, gaat alles veel sneller. Sommige inwoners vinden dat de wijk voor alle duidelijkheid maar moeten worden omgedoopt in Viet Village.
Tot voor de zomer van 2005 kon je in Versailles honderden Vietnamese oudjes aan het werk zien in geïmproviseerde tuintjes langs het Maxent-kanaal. De wijk werd overwoekerd door pompoen- en bananenplanten; in kruidenperkjes groeiden traditionele Vietnamese kruiden als citroengras, Aziatische basilicum en koriander.
De kans lijkt groot dat die exotische pracht spoedig terugkeert. De inwoners van Versailles hebben een Community Development Corporation (CDC) opgezet om de heropbouw van hun wijk zelf in handen te nemen. Naast een bejaardentehuis en een school heeft het CDC ook al plannen voor een grote gemeenschapstuin uitgewerkt, door wandelwegen en fietspaden verbonden met andere delen van de wijk.
Voor de komst van Katrina leefden in New Orleans ongeveer 12.000 Vietnamezen. Het leeuwendeel daarvan woonde in het zwaar getroffen oosten van de stad, in en rond Versailles. In de maanden na de ramp speelde het stadsbestuur met plannen om grote delen van het oosten van de stad met de grond gelijk te maken, om plaats te maken voor een luchthaven en een natuurgebied.
Maar de inwoners van Versailles waren sneller dan de planners. De Katholieke Kerk in New Orleans schat dat 85 procent van de inwoners van Versailles intussen al zijn teruggekeerd. De meeste Vietnamezen in de stad zijn katholiek en vormen een hechte gemeenschap.
In de rest van de stad gaat alles veel trager. Amper de helft van de 444.000 mensen die voor de komst van Katrina in News Orleans woonden, zijn naar hun vertrouwde omgeving teruggekeerd.

Kritiek


Er is veel kritiek op de inertie van de federale overheid, de deelstaat en het stadsbestuur. De gouverneur van Louisiana, Kathleen Blanco, lanceerde een ‘Road Home’-programma om eigenaars van beschadigde huizen te helpen. Er zijn 100.000 aanvragen binnen, maar amper 300 eigenaars hebben hun geld al gekregen.
Pas in januari kwamen stedebouwkundigen en consultants met een algemeen heropbouwplan voor de dag. De uitvoering daarvan zal tien jaar duren en 14 miljard dollar kosten. Het moet nog worden goedgekeurd door de planningscommissie van de stad en door burgemeester Ray Nagin.

Vrijwillige architecten en planners


De CDC werkte met vrijwillige architecten en planners. Via focusgroepen werden de noden van oudjes, jongeren en handelaars in kaart gebracht. Om alle plannen te verwezenlijken, moet de CDC wel aan de nodige grond kopen. Voor de gemeenschapstuin heeft de wijkorganisatie haar oog laten vallen op een perceel naast de katholieke kerk van Versailles. Maar voorlopig vraagt de eigenaar het dubbele van wat de CDC wil betalen.
De CDC deed vorig jaar ook van zich spreken met protesten tegen een nabijgelegen stortplaats waar het stadsbestuur puin en de resten van opruimwerk deed dumpen. Door het verzet zag de stad zich gedwongen de stortplaats in augustus vorig jaar te sluiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.