Vijf landen executeren nog jongeren

Als vijf landen stoppen met het executeren van minderjarigen zou de doodstraf voor jongeren de wereld uit zijn. Sinds 2005 worden er enkel in Iran, Soedan, Saudi-Arabië, Pakistan en Jemen nog jongeren geëxecuteerd.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) stelde gisteren een rapport voor waaruit blijkt dat sinds 2005 wereldwijd 32 executies zijn uitgevoerd op minderjarigen. Het leeuwendeel hiervan vond plaats in Iran (26), voor de andere vier landen gaat het om één of twee executies.
Er wordt ook gewag gemaakt van meer dan 100 jongeren die in de dodencel zitten te wachten. Ze wachten er op gerechtelijk beroep of, in enkele gevallen van moord, een beslissing over een amnestieregeling in ruil voor financiële compensatie.

Meerderjarig vanaf negen jaar


“We zijn nog vijf landen verwijderd van een compleet verbod op de terechtstelling van minderjarigen,” zegt Clarisa Bencomo, HRW-onderzoeker voor kinderrechten in het Midden-Oosten. “De vijf landen zouden deze barbaarse praktijk moeten stoppen zodat niemand ooit nog geëxecuteerd wordt voor een misdaad die hij begaan heeft als kind.”
Alle landen ter wereld, ook de vijf genoemde landen, zijn toegetreden tot akkoorden die minderjarige misdadigers -jongeren die minder dan 18 zijn op het moment van de misdaad- moeten beschermen tegen de doodstraf.
Zowat elk land houdt zich hieraan. Enkele landen, ook de VS en China, evolueren de laatste jaren zelfs naar een versterking van de rechtsbescherming voor jongeren.
De meerderheid van de executies op minderjarigen vindt plaats in Iran. Volgens de Iraanse wet vinden er in dat land echter geen executies plaats op minderjarigen. Daar betekent ‘meerderjarig’ weliswaar ‘vanaf negen jaar’ voor meisjes en ‘vanaf vijftien jaar’ voor jongens.
In Iran zijn in 2007 acht minderjarigen terechtgesteld, voor dit jaar staat de teller al op zes. Meer dan 130 anderen zijn veroordeeld tot de doodstraf en wachten af.

Doodstraf vanaf de puberteit


In Saudi-Arabië zijn er minstens 158 mensen ter dood gebracht in 2007. Hieronder bevonden zich minstens twee jongeren. In Saudi-Arabië kunnen rechters de doodstraf opleggen voor jongeren vanaf de leeftijd van vijftien jaar, of vanaf de puberteit.
De Saudische regering publiceert geen officiële interpretatie van de Sharia, een geschreven strafcode of een tekst met kracht van wet die precies definieert welke daden criminele feiten zijn. Gevolg is een grote willekeur en het gerecht spreekt de doodstraf uit voor een hele resem misdaden zoals ook overspel, drugssmokkel, sabotage en rebellie.
In Jemen bestaat er een maximumstraf van tien jaar gevangenis voor de ergste misdaden begaan door minderjarigen. Een groot probleem daar is dat de leeftijd van een misdadiger dikwijls niet gekend is. Slechts 22 procent van de geboortes wordt geregistreerd en er zijn slechts beperkte mogelijkheden om wetenschappelijk de leeftijd te bepalen.
Minderjarige misdadigers in Pakistan en Soedan botsen op hetzelfde probleem aan. Ook daar wordt slechts een gedeelte van de geboortes officieel geregistreerd.

Wet moet sneller veranderen


“Ook de landen die nog jongeren executeren geven toe dat dit fout is,” zegt Bencomo, “maar de veranderingen in de wet en de uitvoering ervan moeten sneller.”
HRW roept de VN-lidstaten op de secretaris-generaal te verzoeken een rapport uit te brengen over het naleven van het absoluut verbod op het uitvoeren van de doodstraf bij jongeren.
Hierin zou ook moeten vermeld worden hoeveel minderjarigen er momenteel tot de doodstraf veroordeeld zijn en hoeveel jongeren er de laatste vijf jaar geëxecuteerd zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.