Vis blijkt droompartner voor rijstvelden

Als rijstboeren ook vis kweken in hun ondergelopen rijstvelden, daalt het gebruik van pesticiden en mest drastisch. Tegelijk verhogen de boeren hun inkomen en diversifiëren ze hun productie, blijkt uit Chinees onderzoek

Chinese wetenschappers deden zes jaar lang onderzoek naar het gebruik van vis in rijstvelden en publiceerden de resultaten in Proceedings of the National Academy of Science.

De boeren die deelnamen aan de studie van de Zhejiang Universiteit kweekten tussen hun rijstplanten een lokale karpervariant die als delicatesse wordt beschouwd en dus verkocht kan worden. Daadoor verhogen ze niet alleen hun inkomen, maar diversifiëren ze ook hun aanbod op de markt.

Boer en milieu

Maar dat is lang niet het enige voordeel: de vis leeft van het onkruid tussen de rijst en vermindert het risico op plagen. Daardoor kunnen de boeren het pesticidengebruik met maar liefst 68 procent verminderen. Omdat de vis ook het stikstofgehalte in het ecosysteem reguleert, is 24 procent minder bemesting nodig, en kan bovendien stikstofarme mest gebruikt worden.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de boeren, die 60 tot 70 procent van hun totale budget spenderen aan mest en pesticiden, maar ook voor het milieu. De onderzoekers wijzen er op dat de techniek vooral het verschil kan maken in regio’s met waterschaarste, omdat het water voor twee doeleinden kan worden gebruikt. Ze maken zich sterk dat de techniek het mogelijk maakt voor boeren in tropische regio’s om hun inkomsten te verdubbelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.