Vlaams Belang moet anti-islamcampagne stopzetten

Rechter geeft Canadese kunstenares Rosea Lake over de hele lijn gelijk

Senator Anke Van dermeersch en het Vlaams Belang moeten onmiddellijk het gebruik van alle afbeeldingen gebaseerd op het werk van Rosea Lake stopzetten. Van dermeersch wordt bovendien verplicht het vonnis te laten publiceren in verschillende kranten. “De rechtbank erkent dat de ideologie van de campagne van het Vlaams Belang niet strookt met de boodschap van Rosea Lake. Haar werk mag dus niet misbruikt worden in deze anti-islamcampagne. Het Vlaams Belang moet deze anti-islamcampagne nu stopzetten, oordeelt de rechter”, reageert Abderrahim Lahlali, advocaat van Rosea Lake.

  • Links het originele werk van de Canadese kunstenares Rosea Lake, rechts de tweede versie van Vandermeersch' anti-islamaffiche.

“Uit het vonnis blijkt dat de voorzitter van de rechtbank zeer zwaar tilt aan het misbruik van het werk van een artieste in wording, ook al woont ze op een ander continent”, zegt Abderrahim Lahlali.

De voorzitter van de rechtbank neemt de vordering integraal over.
Lahlali: “De rechtbank verbiedt niet enkel de huidige afbeelding, maar ook het gebruik van alle andere foto’s gebaseerd op het werkstuk van mijn cliënte in het kader van de anti-islamcampagne.”

De rechter erkent niet alleen dat Rosea Lake eigenaar is van het werk maar ook dat zij het onvervreemdbaar moreel recht heeft over dit werk en dat dit werk dus niet misbruikt mag worden in een anti-islamcampagne.

Van dermeersch wordt veroordeeld om het vonnis te laten publiceren in De Standaard, Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen. Ze riskeert ook 1000 euro per inbreuk als ze het werk nog langer gebruikt met een maximum van 20.000 euro.

“Ik ben heel blij met dit vonnis. Dit is een overwinning voor mij en ook voor alle kunstenaars in de hele wereld. Mijn vrienden in België namen een risico door mij te helpen dit proces te voeren. Dit is het beste verjaardagscadeau ooit”, reageert Rosea Lake vanuit Canada. Ze werd woensdag 19 jaar.

Toen mode-ontwerpster Rachida Aziz vernam dat Rosea Lake als jonge studente niet de middelen had om op te treden tegen het misbruik van haar werk, besloot ze om haar te helpen. “Vaak krijg je de reactie dat we er niets kunnen tegen doen en dat als we er iets tegen doen, we hen alleen maar meer publiciteit geven. Deze overwinning toont dat je wel iets kan doen. De boodschap van Rosea Lake – beoordeel vrouwen niet op de keuzes die ze maken en de kleren die ze dragen – is totaal tegenovergesteld aan die van de anti-islamcampagne van het Vlaams Belang. Ik ben heel blij dat die campagne nu verboden wordt”, reageert Rachida Aziz.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3068   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift