Vlaamse leerlingen op virtuele expeditie naar Kameroen

Dit schooljaar kunnen leerlingen van de drie laatste jaren middelbaar via het internet op expeditie naar een bosbeheerproject in Kameroen. We willen duurzame ontwikkeling zo concreet mogelijk maken en leerlingen stimuleren zelf in groepjes naar informatie op zoek te gaan, zegt Yolente Delaunoy van initiatiefnemer WWF België.

De speciale WWF-website doet erg zijn best om leerlingen en leerkrachten van het hoger secundair ASO, TSO en BSO warm te maken voor haar nieuwe klasproject over het regenwoud. Je kan er filmpjes downloaden en een schat aan achtergrondinformatie vinden. Verder zijn er tips (breng eens een klasbezoek aan een houtverwerkend bedrijf, bijvoorbeeld) en opdrachten. Zo kan je een campagne uitdenken die je omgeving aanzet om hout uit duurzaam beheerde bossen te kopen of die biodiversiteit op de politieke agenda krijgt in Kameroen.

We richten ons onder meer op leerkrachten biologie, aardrijkskunde, geschiedenis, Nederlands, economie en godsdienst/zedenleer, houtbewerking, en project algemene vorming. Daarnaast is dit project bij uitstek geschikt om aan de vakoverschrijdende eindtermen te werken als leren leren en sociale vaardigheden, zegt Yolente Delaunoy van WWF België.

Het uitgangspunt is het eigen WWF-project in zuidoost-Kameroen. De internationale natuurbehoudorganisatie hielp in dat Afrikaanse land drie nationale parken oprichten en ijvert er voor duurzame houtkap. Kameroen is nog voor ongeveer de helft met bos is bedekt maar de illegale houtkap tiert er welig. Delaunoy: Eén van de vijf thema-expedities op de site volgt het Gentse bedrijf Decolvenaere. Dat is een van de drie houtkapbedrijven die wij ginder bijstaan om aan de voorwaarden te voldoen om het FSC-label te halen.

FSC staat voor Forest Stewardship Council of Raad voor Duurzaam Bosbeheer. Het is een garantie dat het hout afkomstig is uit bossen die op een economische, ecologische en sociaal verantwoorde manier worden beheerd. Het is het enige label voor duurzaam bosbeheer dat ook door milieuorganisaties wordt erkend. Wereldwijd is minstens 1 percent van de bosoppervlakte FSC-gecertificeerd. In België draagt naar schatting drie percent van het verkochte hout het label. Grote ketens als Gamma, Casa, Hema en Brico verkopen producten met het FSC-label, herkenbaar aan het logo met boompje en letters.

Momenteel komt het tropische FSC-hout vooral uit landen als Brazilië en Bolivia, maar WWF verwacht dat volgend jaar Decolvenaere en andere bedrijven uit Kameroen of Congo FSC-hout uit op de markt zullen brengen.

Klassen kunnen dit jaar geen reis winnen, in tegenstelling tot bij het vergelijkbare schoolproject regenwoud.kom dat tijdens de schooljaren 2001-2002 en 2003-2004 liep. De klassen kunnen nog steeds deelnemen aan een wedstrijd, maar de besten worden uitgenodigd op het slotevenement in de nationale plantentuin van Meise - iets dichter bij de deur dus. Delaunoy: Nu WWF het concept overnam en toepaste op de eigen werking in Kameroen, verkiest het de middelen te investeren in het project zelf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.