Vlaamse ministers krijgen magere evaluatie

De positie van etnisch-culturele minderheden in onze maatschappij is amper versterkt, zegt het Minderhedenforum in een evaluatie van de Vlaamse ministers, en dat komt voor een groot stuk door gebrek aan ambitie.
‘De Vlaamse regering rekende de voorbije vijf jaar te veel op de goodwill van anderen om meer diversiteit in alle geledingen van de samenleving te bekomen’, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum. ‘Verschillende ministers namen weliswaar goedbedoelde initiatieven, maar deze bleven vaak hangen in vrijblijvendheid.’
Vooral het beleid van Marino Keulen, de Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering, laat bij het Minderhedenforum een wrange smaak na omdat hij de uitwerking van de evenredige participatie van etnisch-culturele minderheden liet slabakken. Ook de taalbereidheidsvereiste die Keulen koppelt aan de toegang tot sociale woningen valt niet in de smaak bij het forum.

Rode draad


Over het beleid van Bert Anciaux, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel is het Minderhedenforum wel enthousiast: hij maakte van interculturaliseren de rode draad door heel zijn beleid en hij verankerde het begrip ook als beoordelingscriterium voor subsidies.
Bij Kathleen Van Brempt (SP.A), de minister van ondermeer Gelijke Kansen, vraagt de organisatie zich af of de minister niet meer uit haar functie had kunnen halen: ‘Door de beperkte bevoegdheden van de minister, raakte het beleid voor Gelijke Kansen niet verder dan losse flodders.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift