Vlaamse ontwikkelingssamenwerking blijft stijgen

Het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) stelde op maandagmiddag 28 april het activiteitenverslag van 2007 voor. Daaruit blijkt dat het departement vorig jaar 4,5 miljoen euro meer uitgaf dan in 2006.
  • VAIS 22.065.794,79 euro. Dat is exact het bedrag dat de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking in 2007 uitgaf VAIS
22.065.794,79 euro. Dat is exact het bedrag dat de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking in 2007 uitgaf. De stijging van 4,5 miljoen euro ten opzichte van de uitgaven in 2006 ging voor 42 procent naar de drie partnerlanden van de Vlaamse OS: Malawi, Mozambique en Zuid-Afrika. Die drie landen kregen in 2007 dan ook 89 procent van het Vlaamse ontwikkelingsgeld toegewezen. In totaal gaf de Vlaamse regering in 2007 40.619.820 euro uit aan officieel erkende hulp aan ontwikkelingslanden. De rest van dat bedrag komt van andere departementen zoals onderwijs en landbouw.
Nog meer cijfers: 85 procent van het Vlaamse ontwikkelingsgeld komt in het Zuiden terecht, 15 procent is bestemd voor Noordwerking. Voor de werking van het eigen Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS) was 6 procent van de middelen nodig -een puike prestatie meldt het agentschap zelf, want de federale tegenhanger (Belgische Technische Cooperatie) heeft 11,5 procent van zijn middelen nodig voor zijn eigen werking, en bij ngo’s ligt dat nog hoger: bij 11.11.11 is dat 16 procent, bij Vredeseilanden 12 procent.
Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11, zegt dat deze cijfers haast niet te vergelijken zijn. VAIS en BTC rekenen de beleidsvoorbereiding bijvoorbeeld niet bij hun overhead omdat een andere administratie dat doet. Dat maak het onmogelijk om overheadkosten te vergelijken met ngo’s, waar de overhead wel de beleidsvoorbereiding dekt. Carl Michiels, hoofd van BTC, wijst ook op de moeilijkheid om een simpele vergelijking te maken: ‘BTC is veel meer operationeel en besteedt ongeveer de helft van zijn overheadkosten aan 18 landenbureau’s. Vlaanderen heeft nauwelijks mensen op het terrein en geeft dus bijna zes procent uit aan overhead in Brussel. Zo bekeken zitten we ongeveer op hetzelfde niveau’, zegt Michiels.
In het jaarverslag wordt uitgebreid ingegaan op de prioriteiten en realisaties in de drie partnerlanden van de Vlaamse ontwikkelingssamenwerking. In Zuid-Afrika heeft VAIS overeenkomsten met de provincies KwaZulu-Natal, Limpopo en Vrijstaat, waarbij de nadruk respectievelijk ligt op voedselzekerheid, commerciële landbouw en ruraal toerisme, en aids en micro-ondernemingen. Elke provincie kan rekenen op 7,5 miljoen euro over vijf jaar. Voor Malawi werd 4,1 miljoen euro over drie jaar uitgetrokken, met name om de voedselzekerheid te versterken en aan aidspreventie te doen. In Mozambique ligt de klemtoon op de gezondheidszorg, met een jaarlijkse bijdrage van 2 miljoen euro aan het overheidsfonds voor de gezondheidssector. Daarnaast besteedde Vlaanderen in 2007 zeven procent van zijn OS of 1.859.00 euro aan humanitaire noodhulp.
VAIS deed ook een poging om de uitgaven toe te wijzen aan de Millenniumdoelstellingen en stelt daarbij vast dat 51 procent van de uitgaven bijdragen tot het realiseren van MDG1 (halveren van de extreme armoede tegen 2015) terwijl MDG6 (verspreiding van hiv/aids en malaria wordt gestopt) 21 procent van de middelen krijgt.
De 15 procent die naar Noordwerking gingen, werden vooral besteed aan een beperkt aantal initiatieven voor ontwikkelingseducatie. In 2007 werd 715.462 euro uitgetrokken voor projecten die het jaar daarvoor goedgekeurd werde. In 2007 werden opnieuw zes projecten goedgekeurd, samen goed voor 640.997,67 euro. Daarnaast ging er steun naar sensibilisering via de media (waaronder ook de subsidie valt voor MO*, IPS-Vlaanderen en MO.be, samen goed voor 300.000 euro in 2007) en de gemeentelijke convenants.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.