Vlaamse raadgever Zapatisten overleden

Op 24 juli overleed in Mexico stad antropoloog en historicus Jan De Vos. Zijn belang voor Mexico bleek uit het in memoriam dat de belangrijkste krant, La Jornada, aan hem wijdde.

Sinds 1973 woonde Jan in San Cristóbal de las Casas, Chiapas, waar hij eerst tien jaar pastoraal werk verrichtte in het bisdom van don Samuel Ruiz, een bisschop die werkte in de lijn van de bevrijdingstheologie. Vanaf 1987 was De Vos als antropoloog verbonden aan het Ciesas, een onderzoekscentrum voor sociale antropologie. De Vos was gespecialiseerd in de geschiedenis van de kolonisatie en de inheemse volkeren van Zuid-Mexico maar speciaal studiewerk verrichtte hij over de Selva Lacandona en de etnische groep van de Lacandones, aan de grens van Chiapas met Guatemala. Hij schreef tal van boeken en zijn onderzoek werd meermaals bekroond. Zijn bekendste werk is een trilogie over het Lacandonenwoud: trilogy on the Lacandon jungle: La Paz de Dios y del Rey (1980), Oro Verde (1988), Una Tierra para Sembrar Sueños (2002).

De Vos volgde ook de ontwikkelingen van de opstand van de Zapatisten op de voet. Sommigen van hun leiders kende hij persoonlijk omdat het ex-studenten van hem waren. In 1995 nam hij, in het kader van de akkoorden van San Andrés Larráinzar, als raadgever van het EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional ) deel aan de onderhandelingen met de Mexicaanse overheid.

In een interview dat we in Mexico in 1995 van hem afnamen en dat verscheen in Wereldwijd, stelde De Vos: ‘ ”Subcommandante” Marcos hanteert een soort bevrijdingstheologie, gebaseerd op de twee Mayagodheden, de god van de duisternis en de god van het licht. …Er is hier een klein mirakel gebeurd: de guerrillero’s zijn indiaan geworden en de indianen zijn opstandelingen geworden. Hun fundamentele eis om waardigheid komt recht uit het hart van de onderdrukte indiaanse boeren. Eindelijk zijn ze ontwaakt.” (WW dec 1995).

De Vos leed aan een hartziekte en hij wist dat zijn gezondheid broos was. Maar hij wenste ook liever in Mexico te sterven dan in zijn geboorteland in de Antwerpse Kempen. Zijn stoffelijke overschot werd in San Cristóbal begraven. Op 10 september om 15 u zal een herdenkingsviering plaats vinden in de kerk van Onze Lieve Vrouw in Vosselaar.

 

Rouwbetuigingen kunnen gericht worden naar volgend adres (ook in het Spaans): Dhr. Dirk De Vos, Velleke 172, 2440 Geel. dirk.de.vos@scarlet.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.