Vlamingen houden niet van groen licht

Terwijl Europa zijn lidstaten nog tot 2007 de tijd geeft om hun energiemarkt te liberaliseren, kent Vlaanderen al drie jaar vrije energiemarkt. Daarmee zit het in de Europese kopgroep. Wat de consumptie van groene stroom betreft, bengelen we achteraan.
Het huishoudelijk verbruik van groene stroom in Vlaanderen ligt slechts tussen 1 en 2 procent. De Vlaming blijft hiermee vér achter tegenover bijvoorbeeld de Nederlanders, van wie 25 procent kiest voor een groene stroomleverancier. Nochtans blijkt uit een enquête door de Vlaamse Reguleringsinstantie voor Elektriciteit en Gas (VREG) dat 59 procent van de Vlaamse huishoudens geïnteresseerd is om groene stroom aan te kopen. Slechts 6 procent wil daar ook meer voor betalen. ‘Het blijft een misvatting dat groene stroom per se duurder is dan grijze stroom’, zegt Karen Janssens van Greenpeace.
‘Kleine producenten als Ecopower en Wase Wind leveren hun groene stroom aan een goedkopere prijs dan de grijze stroom van de grote leveranciers. In het algemeen kan je stellen dat de prijs sterk afhangt van het verbruik, de regionale netwerkbeheerder en de inschakeling van dag- en nachttarieven.’ Volgens Janssens is de prijs voor windenergie vandaag volkomen competitief met de prijs van de energie van de intussen afgeschreven kerncentrales. ‘Zeker wanneer een leverancier als Electrabel vervuilingkosten zou aanrekenen, is windenergie een economisch evenwaardige speler.’
de Vlamingen zweert 88 procent trouw aan de standaardleverancier, Electrabel of Luminus, en bevestigt zo de oude monopolies van weleer. Nogal wat mensen vinden de overstap een onoverzichtelijke boel, en er zijn nog altijd enkele Vlamingen die niet weten dat ze zelf een andere leverancier kunnen kiezen. Zo moeilijk is het echt allemaal niet, zegt Greenpeace Vlaanderen, dat deze maand een energiebrochure lanceert met de oproep om massaal over te schakelen op groene stroom. Naast een aantal tips over energie-efficiëntie, die zowel financiële lasten als milieukosten lichter maken, vind je er ook een klassement dat de leveranciers van groene stroom rangschikt van groen naar minder groen.
Toch is het niet verwonderlijk dat de consument soms door het bos de bomen niet meer ziet. Citypower, twee jaar geleden door Test-Aankoop nog de hemel in geprezen omwille van zijn goedkope en groene energiemix, scoort niet zo best in het Greenpeace-klassement. ‘Uiteraard gebruiken we onze eigen criteria’, legt Janssens uit. ‘We hebben gekeken naar de energiemix, de investeringsagenda en de dienstverlening van de leveranciers. Leveranciers van groene stroom die voor hun grijze stroom nog investeren in kernenergie, krijgen van ons minpunten. Ook stimuleren we het gebruik van warmtekrachtkoppeling, omdat het om de recuperatie van warmte- en energieverlies gaat. Maar we staan er niet voor honderd procent achter, omdat het gekoppeld is aan kernenergie. Greenpeace is niet absoluut tegen kernenergie, maar ijvert voor een betere energiemix, met flexibele energiebronnen als biomassa, zon en wind.’
Het komt er dus op neer te kiezen voor een leverancier van groene stroom, die niet alleen groencertificaten koopt, maar ook kiest voor een mix van duurzame hernieuwbare energie en investeert in een schone toekomst. Het lijkt er in elk geval op dat de burger het voorbeeld zal moeten geven aan de overheid, die uitblinkt in traagheid. Vlaanderen lanceerde deze zomer zijn actieplan voor energiezorg in Vlaamse overheidsgebouwen, en verbindt zich er eindelijk toe om tegen 2010 minstens 12 procent hernieuwbare energie aan te kopen. Tegen begin 2007 moet ook de lang uitgebleven federale ombudsdienst voor energie, een klachten- en informatiedienst, van start gaan.

Vergroenen in plaats van vergrijzen? Lees de energiebrochure van Greenpeace. Aanvragen of downloaden op www.greenpeace.org/belgium.nl.


Reageer via info@mo.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.