Vleermuizenpopulaties herstellen zich in Europa

Na een jarenlange achteruitgang is het aantal vleermuizen in Europa tussen 1993 en 2011 met meer dan 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap EEA.

Het EEA organiseerde de meest omvangrijke studie ooit in Europa en hield rekening met tien bestaande telprogramma’s in negen landen. In totaal werden 16 van de 45 Europese vleermuissoorten geteld op zesduizend overwinterplaatsen in onder meer Nederland, Slovenië, Oostenrijk en Groot-Brittannië.

Uit de tellingen blijkt dat het aantal vleermuizen voor die soorten met 43 procent is gestegen tussen 1993 en 2011. Sinds 2003 is de stijgende trend stabiel. De stijging is goed nieuws na decennia van dalende populaties, met name in de tweede helft van de twintigste eeuw. Dat was vooral het gevolg van de intensieve landbouw, veranderd landgebruik en verdwijnende plekken om te overwinteren, maar ook van bepaalde chemicaliën.

Kwetsbaar

Omdat vleermuizen zich traag voortplanten, krimpen populaties snel bij dergelijke bedreigingen en herstellen ze langzaam. Precies daarom is het belangrijk de dieren te blijven beschermen, zegt de EEA.

“Het is bijzonder bemoedigend dat de vleermuispopulaties weer toenemen na enorme, historische achteruitgang”, zegt Hans Bruyninckx, directeur van de EEA. “Het wijst erop dat de beschermingsmaatregelen die de laatste jaren getroffen zijn, succes hebben. Maar veel soorten zijn nog steeds bedreigd, dus is het belangrijk hun habitat te beschermen.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift