Vluchtelingen slachtoffer van seksueel geweld

Vluchtelingen, asielzoekers en ongedocumenteerde migranten die in Europa aankomen, zijn heel kwetsbaar voor seksueel geweld. Dat heeft een recent onderzoek in België en Nederland uitgewezen.
Tijdens een debat dat naar aanleiding van dit rapport vrijdagochtend in  Gent werd georganiseerd, stelden zowel Marleen Temmerman (directeur ICRH en senator voor SP.A), Anne Van Lancker (Europees Parlement voor SP.A), Paula Pace (van de International Organisation for Migration) als Blance Tax (UNHCR) vast dat de vastellingen van het onderzoek kloppen met hun ervaringen op het terrein. ‘Ik ben niet verrast, maar wel geschokt’, zei Anne Van Lancker.
Het onderzoek naar seksueel en gendergerelateerd geweld bij Europese vluchtelingen, werd onder meer gesteund door het Belgisch Internationaal Centrum voor Reproductieve Gezondheid (ICRH). Het rapport Prevention of sexual & gender-based violence against refugees in Europe: a participatory approach is gebaseerd op 250 interviews met vluchtelingen, asielzoekers en ongedocumenteerde migranten afkomstig uit Iran, Irak, Afghanistan, de voormalige USSR, Somalië en mensen van Roma en Koerdische origine.

Seksueel geweld


Een overweldigende meerderheid van de geïnterviewden was heel erg vertrouwd met verschillende types van gendergerelateerd geweld. In 166 van de 223 interviews die effectief gebruikt zijn in de analyse was er sprake van ervaring met gendergerelateerd geweld. In 56,6 procent van de 332 opgetekende gewelddaden, ging het over seksueel geweld.  87 van de 166 mensen die getuigden, waren zelf slachtoffer.

Daders


In 88 procent van de gevallen kende het slachtoffer de dader. De grootste groep van geweldplegers waren  autochtone Belgen of Nederlanders. In de andere gevallen was de dader de huidige of ex- partner van het slachtoffer, een vriend of een familielid. In 26,2 procent van de gevallen werd het geweld gepleegd door mensen in verantwoordelijke posities.

Geweldpreventie


De risicofactoren die de geïnterviewden zelf aangaven kunnen ingedeeld worden in psychologische factoren, een gebrek aan een sociaal netwerk, economische problemen, de verblijfsstatus en een gebrek aan kennis en informatie.

Beleid


De organisatoren van het tweedaagse congres over het onderzoek nodigden zowel Nederlandse Belgische als Vlaamse beleidsverantwoordelijken uit op het gesprek over opvolging en beleidsinitiatieven. Alledrie de invitaties bleven onbeantwoord. De panelleden wilden dat niet per se zien als een uiting van desinteresse, maar bevestigden wel dat politici  als eerste nood hebben aan sensibilisering.
Tijdens het debat ging de meeste aandacht naar Europees beleid, al was iedereen het er over eens dat de Europese regels en afspraken behoorlijk zijn. De problemen doen zich vaak voor op het niveau van de toepassing in nationale wetten en in lokale omstandigheden, aldus de pannelleden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.