VN-baas onder vuur voor hervormingen

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, krijgt zware kritiek omdat hij zijn logge secretariaat probeert te stroomlijnen. De G77, een groep van 130 ontwikkelingslanden binnen de VN, vindt dat Ban de regels niet volgt en vreest dat een reeks arme landen de dupe wordt van de plannen.
De VN-baas heeft beslist de functie van Speciaal Adviseur voor Afrika samen te voegen met die van Hoge Vertegenwoordiger voor Minst Ontwikkelde Landen, van de Zee Afgesneden Ontwikkelingslanden en Kleine Eilandstaten. De twee topfuncties werden in de jaren 90 gecreëerd. Nu worden ze beide bezet door Sjeik Sidi Diara uit Mali. Het contract van de afscheidnemende Speciale Adviseur voor Afrika, Legwaila Joseph Legwaila, werd niet vernieuwd.
De samensmelting moet de Verenigde Naties toelaten “beter gebruik te maken van de beschikbare middelen”, argumenteert Ban.
Een Aziatische diplomaat die niet wil worden genoemd, zegt dat Ban de zaak verkeerd heeft aangepakt, zelfs als zijn motief eerbaar is. Beide functies werden in het leven geroepen door de Algemene Vergadering en alleen die kan ze weer afschaffen of samenvoegen. Ban had minstens de toestemming van de Algemene Vergadering moeten vragen, vindt de diplomaat.
Ban heeft inmiddels een brief gekregen waarin de G77 formeel protesteert tegen de maatregel. “Een aantal landen heeft zijn bezorgdheid uitgedrukt over de wettelijkheid van de hervorming, de beweegredenen ervoor en het effect op de functionering van de twee diensten”, schrijft ambassadeur John W. Ashe, de vertegenwoordiger van Antigua and Barbuda bij de VN en momenteel voorzitter van de G77.
Ban had de G77 al in januari al duidelijk gemaakt dat de dienst van de Speciale Adviseur voor Afrika niet verdwijnt en dat er ook niet wordt gesneden in de middelen van die dienst. Afrika blijft voor hem de hoogste prioriteit hebben.
Maar het protest komt vooral van de Minst Ontwikkelde Landen, waarvan het merendeel in Afrika ligt, en van de Kleine Eilandstaten. Die klagen dat ze niet geconsulteerd werden over de fusie. Ze vrezen dat ‘hun’ Hoge Vertegenwoordiger te veel op zijn bord krijgt. Vooral de eilanden denken dat hun belangen daardoor vergeten dreigen te worden.
Ban kwam minder dan een maand na zijn aantreden in januari 2007 ook al eens onder vuur te liggen met een voorstel om twee andere VN-diensten op korte termijn te hervormen: het Departement van Ontwapeningsaangelegenheden en dat voor Vredesoperaties. Ook toen moppereden de ontwikkelingslanden dat Ban niet genoeg overleg pleegde met de lidstaten en met het VN-comité dat over administratie en het budget gaat. Uiteindelijk volgde Ban daarop de traditionele weg langs de gespecialiseerde comités en de Algemene Vergadering.
De G77 wil dat Ban die procedure ook nu toepast.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.