VN beraadt zich over VS-embargo tegen Cuba

De Verenigde Naties moeten zich eind volgende maand opnieuw uitspreken over het embargo dat de Verenigde Staten in 1962 tegen Cuba ingesteld heeft. Het is al de achttiende keer dat Havana met zo’n voorstel naar de VN trekt.
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties moet zich op 28 oktober uitspreken over een nieuw Cubaans voorstel om het VS-embargo te beëindigen. Havana liet daartoe een rapport opmaken over de gevolgen van het embargo voor de Cubaanse samenleving, onder meer voor de gezondheid, het onderwijs, de voeding en het transport. Volgens het rapport is de schade na vijftig jaar opgelopen tot 96 miljard dollar – 236 miljard dollar in huidige prijzen.

“Men kan zich gemakkelijk indenken welke vooruitgang Cuba had kunnen boeken en wat men het ontzegd heeft, als men die brutale economische oorlog niet had gevoerd”, zegt het rapport.

Drie stemmen tegen



Het zal de achttiende keer zijn dat de Cubaanse regering het embargo bij de VN aankaart. De eerste keer deed ze dat in 1992. Toen kreeg haar motie de steun van slechts 59 landen. Vorig jaar keurden 185 landen de Cubaanse motie goed – alleen de VS, Israël en Palau stemden tegen.

De aankondiging van het nieuwe diplomatieke offensief kwam er op een moment dat president Barack Obama de wet die het embargo mogelijk maakt, met een jaar verlengde.

De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez ontwaart nu “minder agressiviteit” vanuit Washington en zegt dat Obama “een historische kans heeft om zijn uitvoerende macht te gebruiken of om het initiatief te nemen tot de afschaffing van het embargo tegen Cuba.” De Amerikaanse president kan geen wetten veranderen, maar hij kan wel de uitvoeringsbesluiten veranderen, zegt Rodríguez.

In april versoepelde Obama de beperkingen voor reizen en geldzendingen van Cubaanse Amerikanen maar volgens het rapport zijn die maatregelen onvoldoende en draaien ze alleen een verstrenging terug, die George W. Bush in 2004 ingevoerd had.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.