VN bezorgd om 60.000 Palestijnen in Jeruzalem

In een rapport waarschuwen de Verenigde Naties voor de problemen, waaronder uitzetting uit hun huizen, waarmee Palestijnen in Jeruzalem te maken krijgen.
Minstens 60.000 van de geschatte 225.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem riskeren dat hun huis vernield wordt omdat het door de Israëlische staat als illegaal bestempeld wordt. Dat stelt het VN-bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken vast (OCHA) vast in een nieuw rapport “The Planning Crisis in East Jerusalem: Understanding the phenomenon of “illegal” construction.”

In 2008 werden al negentig gebouwen afgebroken, waardoor vierhonderd mensen op straat kwamen te staan. Op die manier is tot nog toe één derde van Oost-Jeruzalem ingenomen door Israël, dat er bijna 200.000 inwoners heeft gevestigd. Een haastig opgezette tent vormt het zenuwcentrum van de strijd om 1.500 Palestijnen te verdedigen die op korte termijn hun woning dreigen kwijt te raken.

Verzet



Fakhri Abu Diab leeft al zijn hele leven in het Silwan-district maar kreeg onlangs te horen dat hij met zijn gezin moet vertrekken voor de aanleg van de “Stad van David” een gedenkpark voor de koning die de stad drieduizend jaar geleden veroverd zou hebben.

Maar de Israëlische vlag die aan een gloednieuw appartementsgebouw vlakbij wappert, toont de echte redenen, zegt Diab. “We weten dat de gemeente hier nederzettingen wil inplanten”, zegt hij. “Ze willen het land zonder ons, de Palestijnen.” Zoals veel van zijn buren leeft Diab in een huis dat gebouwd is nog voor Israël Oost-Jeruzalem in 1967 veroverde. “We wonen hier al vele generatie lang”, zegt hij. “Ik kan nergens anders naartoe.”

Maher Hanoun, die enkele huizen verderop woont, denkt er hetzelfde over. “De advocaten van de nederzettingen zijn ons al verschillende keren veel geld komen aanbieden”, vertelt hij. “Het is geen kwestie van geld. Dit is het huis waar ik geboren werd en waar mijn kinderen geboren zijn. Als ze van ons af zijn, willen ze hier 250 appartementen bouwen.” Maar Hanoun, die verwikkeld is in een slepend proces, wil zich blijven verzetten. “We vechten niet met wapens”, zegt hij. “We vechten met onze lichamen en onze stem.”

Druk



In de jaren negentig oefende de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright druk uit op de Israëlische regering om de uitbreidingsdrift te milderen. Hoewel de werkzaamheden opnieuw begonnen na haar ambtstermijn, noemen mensenrechtenactivisten het als een voorbeeld van de invloed die de VS als de belangrijkste bondgenoot van Israël kunnen hebben, als ze openlijk kritiek uiten.

Tot nog toe heeft de huidige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de nederzettingen nog niet expliciet veroordeeld. Ze  zei enkel dat ze “niet helpen”. In een gelekt document spreekt de Europese Unie zich scherper uit: de Israëlische bouwwoede in en rond Jeruzalem “is één van de meest acute uitdagingen”  voor een eventueel vredesakkoord met de Palestijnen, vindt de EU.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.