VN bezorgd over moorden op hulpverleners

De Verenigde Naties maken zich zorgen over de stijging van het aantal moorden op humanitaire werkers en hulpverleners in conflictgebieden. Dat zei de noodhulpcoördinator van de VN, John Holmes, vrijdag.
De afgelopen maanden kwamen zo’n dertig hulpverleners om. Het betrof onder andere 24 hulpverleners op Sri Lanka, twee medewerkers van het Rode Kruis in Libanon, twee VN-medewerkers in Gaza, een medewerker van Artsen zonder Grenzen in de Centraal Afrikaanse Republiek en een medewerker van Caritas International in Darfur. Ze werden allemaal gedood tijdens een humanitaire missie.
De Veiligheidsraad van de VN hield vrijdag een open debat over de veiligheidssituatie in conflictgebieden. Ambassadeur Michael von Ungern-Sternberg uit Duitsland, afgevaardigde namens de Europese Unie, constateerde dat het aantal conflicten sinds 1989 is afgenomen, maar dat het aantal burgers dat te maken heeft met de gevolgen dan gewapende conflicten, blijft groeien. Hij zei zich eveneens zorgen te maken over het toenemend aantal journalisten dat omkomt in oorlogssituaties, met name in Irak.
Tijdens de bijeenkomst kwam ook de verantwoordelijkheid van de VN in conflictgebieden aan de orde. In 2005 namen de leiders van 150 landen een resolutie aan waarin de verantwoordelijkheid van de VN werd onderstreept als het gaat om het beschermen van burgers tegen genocide, oorlogsmisdaden en etnische zuivering. De Verenigde Naties schieten tekort in die taak, erkende Holmes.
Vorige week kwamen achttien kinderen om bij aanvallen door opstandelingen multinationale troepen in Afghanistan. De VN-missie in Irak schat dat in 2006 dagelijks zo’n 94 burgers omkwamen als gevolg van militaire acties door diverse strijdende partijen. Alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar kwamen meer dan 700 Irakezen om. Meer dan 1.200 burgers raakten gewond bij aanvallen. “Ook in landen als Afghanistan, Libanon en Somalië vallen steeds meer slachtoffers”, zei Holmes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift