VN buigen zich over wangedrag Britse soldaten in Irak

Groot-Brittannië heeft de Verenigde Naties een rapport gegeven over 17 mogelijke gevallen van foltering waarbij Britse soldaten betrokken waren. Het VN-comité tegen Foltering had daarom gevraagd. Amnesty International pleit voor een onafhankelijk onderzoek.

Volgens het Britse document zijn acht van de 17 klachten intussen ongegrond gebleken. In vijf andere zaken loopt het onderzoek nog, terwijl drie verdere klachten in overweging zijn. Eén klacht heeft tot een proces geleid. Het VN-comité tegen Foltering zal volgende week zijn aanbevelingen over de zaak bekend maken.

Maar Livio Zilli van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International wijst erop dat alle gegevens in het rapport van de Britse overheid komen. Volgens hem onderzoekt het Britse leger zichzelf.

Zelf diende Amnesty International dinsdag bij het VN-comité tegen Foltering een rapport in waarin het een indrukwekkende reeks mensenrechtenschendingen opsomt die de bezetters van Irak sinds mei 2003 begaan hebben. Amnesty ondervroeg talrijke voormalige gevangenen in Irak. Volgens het rapport waren folteringen en mishandelingen aan de orde van de dag tijdens de eerste dagen van de gevangenschap van die getuigen. Sommige gedetineerden moest lange tijd geboeid en geblinddoekt blijven liggen. Andere gevangenen werden geslagen of moesten lang in een pijnlijke positie blijven zitten of staan. Ze kregen te weinig slaap of werden getrakteerd op oorverdovende muziek en verblindend licht.

Amnesty schildert onder meer de zaak van Baha Dawud al-Maliki. Britse troepen hielden hem samen met zeven andere Iraakse hotelbedienden aan in Basra op 14 september 2003. Britse soldaten sloegen ongenadig in op de acht arrestanten. Drie dagen later kon al-Maliki’s vader het zwaar toegetakelde lichaam van zijn zoon ophalen.

Amnesty International heeft de Britse overheid al herhaaldelijk opgeroepen een instantie buiten het leger te belasten met het onderzoek naar verdachte sterfgevallen van burgers in Irak waarbij Britse soldaten betrokken waren. (PD/ADR)Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift