VN doen onderzoek naar vermiste inheemse vrouwen

De Verenigde Naties hebben een onderzoek in gang gezet naar het grote aantal vermiste en vermoorde inheemse vrouwen in Canada. Mensenrechtenorganisaties hopen dat onderzoek ter plaatse uiteindelijk zal helpen het geweld tegen deze vrouwen in te dammen.

“We hopen dat er door dit onderzoek positieve initiatieven van de grond komen, zoals hulp voor gezinnen die iemand hebben verloren”, zegt Jeannette Corbiere Lavell, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Vrouwen van Canada (NWAC).

De NWAC en de Canadese Feministische Alliantie voor Internationale Actie (Fafia) hebben bij de VN-Commissie voor de Eliminatie van Discriminatie tegen Vrouwen het verzoek voor het onderzoek ingediend. De NWAC heeft zeshonderd gevallen van verdwijningen en moord gedocumenteerd over de afgelopen dertig jaar.

Overheid faalt

De situatie van de inheemse vrouwen verbetert niet en de Canadese overheid doet te weinig om het probleem aan te pakken, zegt Lavell. “We hebben de Verenigde Naties benaderd omdat de Canadese overheid de zaken onvoldoende onderzoekt en zich niet verdiept in hoe de aanpak beter kan. Hopelijk wordt Canada wakker na het VN-onderzoek.”

De Verenigde Naties pakken het onderzoek tot nu toe echter bescheiden aan. Op 16 december gaf de VN-commissie een persbericht uit waaruit bleek dat tot op heden alleen aan de Canadese regering gevraagd is “mee te werken aan de inventarisatie van verkregen informatie.”

De Commissie heeft nog niet besloten of er ook onderzoek in Canada zelf gedaan zal worden. In dat geval is toestemming van de Canadese regering nodig. Als de VN-commissie een volledig onderzoek gaat doen, zal dat het tweede in zijn soort zijn. Vijf jaar geleden werd zo’n onderzoek uitgevoerd in Mexico.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.