VN halen uit naar "sensatiezucht" media in Haïti

De Verenigde Naties verdedigen zich tegen de kritiek op de trage en chaotische hulpverlening in Haïti. Voor een deel is die kritiek het gevolg van de sensatiezucht van journalisten, klinkt het.
Sommige nieuwsberichten over Haïti zijn “echt overdreven”, verklaarde de communicatieverantwoordelijke van de VN-missie in Haïti, David Wimhurst, dinsdag (19 januari) via een videoconferentie vanuit Port-au-Prince. Volgens Wimhurst is er bijvoorbeeld geen sprake van massale plunderingen en klopt het ook niet dat de VN dagenlang geen voedselhulp hadden verstrekt.
Critici verwijten de VN hun hulpinspanningen slecht te coördineren. Het VN-systeem voor de verdeling van voedselhulp zou na de aardbeving ook helemaal in elkaar zijn gestuikt.

Twee miljoen


De VN geven toe dat er aanvankelijk moeilijkheden waren, maar zeggen dat ze nu al meer dan 200.000 mensen bereiken met voedsel en hulpgoederen. Volgens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zal dat aantal deze week nog oplopen tot een miljoen, en binnen twee weken tot twee miljoen. De ramp zou in het totaal drie miljoen Haïtianen hebben getroffen.
De VN hopen dat de haven van Port-au-Prince volgende week weer bruikbaar zal zijn voor de aanvoer van hulpgoederen. Nu moeten die vrachten via de lucht en over het land vanuit de Dominicaanse Republiek worden aangevoerd, en dat verloopt moeizaam.
De VN-Veiligheidsraad heeft dinsdag beslist tweeduizend soldaten en vijftienhonderd politiemensen naar Haïti te sturen. Die moeten er de VN-macht van ongeveer 9000 manschappen versterken die al voor de aardbeving aanwezig was. Drieduizend van die blauwhelmen waren in Port-au-Prince gestationeerd. Het is niet duidelijk wanneer de extra troepen zullen arriveren. De meeste VN-lidstaten reageren meestal traag op de vraag om blauwhelmen te leveren. Een bijkomend probleem is de bevoorrading van de nieuwe eenheden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.