VN hervat besprekingen met Noord-Korea

Voor het eerst sinds 2002 hebben de Verenigde Naties onder leiding van de Verenigde Staten terug onderhandelingen gevoerd met Noord-Korea.
Naar aanleiding van de groeiende spanningen tussen Noord-Korea en de VN, vonden de onderhandelingen plaats in het grensplaatsje Panmunjeom dat in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen ligt.

Korte onderhandelingen 


Militaire kopstukken van de Verenigde Naties en Noord-Korea onderhandelden er slechts 32 minuten maar klonken desondanks wel positief. ‘Deze gesprekken kunnen voor beide partijen van groot belang zijn om vertrouwen te kweken en misverstanden de wereld uit te helpen’, zegt een VN-afgevaardigde aan persagentschap AP.
‘We willen meer transparantie creëren zodat de doeleinden van beide partijen duidelijker zijn in de toekomst.’ Specifieke details over de inhoud van de gesprekken werd nog niet vrijgegeven. 

Hoogspanning tussen Noord en Zuid 


De spanning tussen Noord-Korea en de internationale gemeenschap is de afgelopen maanden fors toegenomen omdat het land een lange afstandsraket wil testen die de Verenigde Staten kan bereiken.
Bovendien voert de nieuwe Zuid-Koreaanse president Lee Myung-Bak een veel harder beleid tegenover zijn noorderburen dan zijn liberale voorganger. Sinds de Koreaanse burgeroorlog in de jaren ’50 houden beide landen zich strikt afzijdig van mekaar.
Aan weerszijden van de grens tussen beide landen werd een 4 kilometer brede bufferzone aangelegd die een militaire aanval van één van beide landen moet opvangen. Weerszijden van dit Ijzeren Gordijn worden streng bewaakt. Ten zuiden van de gedemilitariseerde zone zijn naast de Zuid-Koreaanse militaire troepen ook nog 28.500 Amerikaanse soldaten gevestigd.

Oorlogsprovocatie


Volgende week zullen de VS en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse militaire oefeningen beginnen en dat zorgde in het Noorden voor veel argwaan. Noord-Korea beschuldigd beide landen ervan een invasie voor te bereiden tijdens deze oefening en spreekt klare taal.
‘Als de Amerikaanse militaire troepen kiezen voor agressieve provocaties die een roekeloze confrontatie kan uitlokken, dan zullen wij geen medelijden tonen’, zei vice-premier Yang Hyong Sop Amerika ontkent en noemt de oefeningen puur defensief.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.