VN kampen met tekort aan vrouwelijke blauwhelmen

De VN zetten steeds meer soldaten, politiemensen en burgers aan het werk in oorlogszones over de hele wereld, maar het aandeel van vrouwen daarin blijft erg klein. Dat moet dringend veranderen, zeggen VN-ambtenaren.
Momenteel hebben de VN 113.000 mensen onder hun bevel in achttien VN-missies in vier continenten. Het gros van dat personeel bestaat uit 90.000 militairen en politiemensen. Vrouwen maken maar 8 procent uit van de politiemacht en amper 2 procent van de soldaten die door de lidstaten geleverd worden. Bij het burgerpersoneel ligt hun aantal hoger: 30 procent.
“Vrouwen geven de VN-vredesmissies een zachter gezicht, ze verleggen de nadruk van oorlogsvoering naar vredeshandhaving”, zegt luitenant-kolonel Carmen Estrella, speciaal assistent van de militiare adviseur bij de VN. “Ik ben al 21 jaar bij het leger, en ik weet dat vrouwen alles aankunnen wat een man aankan.”
Er zijn ook succesverhalen, bijvoorbeeld van het Indiase contingent in Liberia, dat volledig uit vrouwen bestaat. Ze brachten een half jaar door in 2007 met het trainen van de Liberiaanse politiemacht.
“Als je echt vertrekt vanuit het concept van vredeshandhaving, en de bijkomende uitdagingen zoals het heropbouwen van de maatschappij, dan is de rol van de vrouw in die maatschappij van levensbelang”, zegt Susana Malcorra, ondersecretaris-generaal van het VN-departement Veldondersteuning. “Met name als het gaat over een situatie na een conflict waarin veel mannen gestorven zijn. Het leiderschap dat vrouwen opnemen kan dan echt het verschil maken. Het is dus erg belangrijk dat wij die uitdaging weerspiegelen in ons eigen personeelsbestand.”
Secretaris-generaal Ban Ki-moon riep de lidstaten daarom op om meer vrouwelijk personeel bij te dragen voor de vredesoperaties. “Door meer vrouwelijke politieagenten in onze rangen op te nemen, zorgen we voor een meer veilige omgeving waarin slachtoffers te hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben”, zei hij. “En door ervoor te zorgen dat de slachtoffers zich veilig genoeg voelen om klacht neer te leggen tegen misdadigers, vechten we tegen de cultuur van straffeloosheid die al veel te lang bestaat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.