VN-misdaadexpert over het drugsgeweld in Jamaica

In Jamaica zijn al meer dan 44 doden gevallen nadat de politie het aan de stok kreeg met criminele bendes. Die proberen te verhinderen dat drugsbaron Christopher ‘Dudus’ Coke gearresteerd wordt en uitgeleverd aan de VS. MO* sprak over de gebeurtenissen met Theodore Leggett, onderzoeker bij het VN-kantoor voor Drugs en Misdaad (UNODC).
Christopher ‘Dudus’ Coke wordt gezocht voor drugshandel. Zijn drugsbende zou heel wat vertakkingen hebben in de VS, vooral in New York. Hoe zijn Jamaicaanse drugsbendes daar verzeild geraakt?
Theodore Leggett: De problemen in Jamaica hebben hun wortels in het systeem van politieke patronage dat ontstaan is na de verkiezingen in 1980. De rivaliserende politieke partijen onderhielden nauwe banden met de leiders van de plaatselijke gemeenschap, en die hadden de mogelijkheid om kiezers te mobiliseren. Ter compensatie kregen de leiders, de zogenaamde Area-dons, huizen en jobs ter beschikking die zij op hun beurt in hun gebied konden verdelen. Na 1980 vluchtten een aantal van deze figuren naar New York, waar ze betrokken raakten bij het dealen van crackcocaïne.
Bleven de banden bestaan tussen de uitgeweken leiders en de politici?
Theodore Leggett: De leiders sluisden vanuit de VS geld door naar hun gemeenschap in Jamaica. Door de drugshandel waren ze in staat om zich op financieel vlak te bevrijden van de politici waar zij nauwe banden mee hadden. Sommigen beweren dat de politieke banden tussen politici en bendeleiders nog steeds bestaan.
Maar intussen zijn we dertig jaar later…
Theodore Leggett: Toen crack nagenoeg verdween en de cocaïnestroom van de Cariben naar Centraal Amerika verschoof, keerden enkele leiders terug vanuit Amerika. In Jamaica vonden zij een afgebrokkeld systeem van patronage, waar zogenaamde neighbourhood-dons de gemeenschap plunderden.
De conflicten tussen die rivaliserende leiders zitten achter het geweld in het hedendaagse Jamaica. Sommige van de leiders, zoals Coke, blijven populair in hun vestiging omdat ze zowel bescherming tegen rivalen bieden, als inkomsten voor de bevolking.
Wat is de rol van Jamaica wereldwijd op het vlak van drugshandel?
Theodore Leggett: Die rol is kleiner dan vroeger, zelfs al is het geweld toegenomen. Van minder dan één procent van de cocaïnestroom in de VS wordt verondersteld dat die door Jamaica wordt getransporteerd. In vergelijking met het jaar 2000 is dat een enorme daling, want toen ging het nog om elf procent.
Is Jamaica nog steeds de grootste producent en exporteur van cannabis in het Caribische gebied?
Theodore Leggett: De Jamaicaanse cannabis moest opvechten tegen groeiende import van zowel Mexicaanse cannabis, Canadese cannabis als cannabis uit de VS die in serres gekweekt wordt. Ook de drugsstroom via Jamaica naar het Verenigd Koninkrijk werd grotendeels aan banden gelegd nadat Jamaica en het VK in 2002 heel wat extra maatregelen doorvoerden om het drugsverkeer tussen de twee landen te bestrijden.
Net het gebrek aan geld uit de drugshandel is volgens mij de oorzaak dat sommige leiders zich momenteel in toenemende mate bezig houden met  afpersing en overvallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.