"VN moeten Raad van Religies oprichten"

De deelnemers aan de Wereldconferentie over Dialoog in Madrid hebben voorgesteld dat de Verenigde Naties een “Raad van Religies” oprichten. Die moet een permanente dialoog tussen de geloofsgemeenschappen mogelijk maken.
De conferentie, die vrijdag eindigde, werd georganiseerd door de Moslim Wereldliga, een organisatie die gevestigd is in Mekka en moslims over de hele wereld vertegenwoordigt. Meer dan 250 vertegenwoordigers van onder meer de islam, het christendom, het boeddhisme, hindoeïsme en andere geloofsgroepen waren present. Ze werden het eens dat er meer samenwerking tussen religieuze en culturele organisaties, educatieve instellingen en de religieuze media moet komen “om te strijden tegen promiscuïteit, aantasting van het gezin en andere ondeugden.”
De vertegenwoordigers spraken ook af om conferenties, symposia en onderzoek te organiseren, naast informatiecampagnes “om een cultuur van vrede, begrip en co-existentie uit te dragen” en de dialoog tussen gelovigen uit alle religies te stimuleren.

Raad van Religies


Tijdens de conferentie stelde José de Venecia, voormalig hoofd van het Lagerhuis in de Filippijnen, voor om binnen de Verenigde Naties een Raad voor Religies op te richten, waar de verschillende geloofsgroepen elkaar kunnen treffen. Verwijzend naar de woorden van de katholieke theoloog Hans Küng zei hij dat “er geen vrede tussen staten kan zijn als er geen vrede is tussen de religies, en geen vrede tussen religies als er geen gemeenschappelijk ethische standaarden zijn.”.
In het slotdocument van de conferentie roepen de deelnemers de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op de conclusies van de conferentie te steunen en de dialoog tussen de religies, beschavingen en culturen te stimuleren.
De deelnemers benadrukten dat dialoog tussen de religies levensnoodzakelijk is om de problemen in de wereld op te lossen. Econos Nabbel Haddad,  een christelijk-arabische priester en hoofd van het Jordaanse Centrum voor Religieuze coëxistentie, pleitte voor het uitdragen van een religieuze cultuur op basis van tolerantie. Dat kan alleen via het principe “ken je buur”, en daarbij spelen de media een cruciale rol, aldus Haddad.

Religies zijn gelijk


Verschillende vertegenwoordigers benadrukten tijdens hun toespraken dat de verschillende religies in grote lijnen gelijkaardig zijn. Xue Cheng van de Boeddhistische Associatie van China zei op de conferentie dat “alle religies gebaseerd zijn op gemeenschappelijke waarden, met name het harmonieus samenleven met anderen.” Daarom moeten de grote problemen van deze tijd, zoals overbevolking en milieuproblemen aangepakt worden met een gemeenschappelijke internationale ethiek, zei hij.
Ook Nichiko Niwano, hoofd van het Japanse Comité voor de Wereldconferentie van Religies voor Vrede, sloot zich daarbij aan. Hij zei dat alle religies eigenlijk verschillende uitdrukkingen van hetzelfde zijn. “Alle volkeren ter wereld reizen samen in één voertuig, de aarde”, zei hij. “Maar dat voertuig lijdt onder internationale problemen als gewapende conflicten en de klimaatverandering.” Die kunnen niet door één land opgelost worden, dus is een dialoog tussen de geloofsgemeenschappen onmisbaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.