’VN moeten vredesmacht voor Darfur snel goedkeuren’

Mensenrechtenactivisten dringen er bij de VN-Veiligheidsraad op aan om de stationering van een 20.000 man tellende vredesmacht voor de Sudanese provincie Darfur snel goed te keuren. Bij het conflict in Darfur vielen sinds 2003 naar schatting honderdduizenden doden.
De sterke weerstand van Khartoem tegen de VN-troepen, evenals de kennelijke onwil van de Veiligheidsraad om stevige sancties op te leggen aan het regime, suggereren dat de situatie in het door oorlog verscheurde land de komende weken en maanden alleen maar erger kan worden.

Berichten dat de regering eigen militaire eenheden in de regio heeft gestationeerd en dat rebellengroepen zware wapens zouden hebben gekregen uit Eritrea, hebben de alarmbellen doen afgaan bij de VN. Kate Gilmore, plaatsvervangend secretaris-generaal van Amnesty International, zegt dat ooggetuigen in al-Fasher, in het noorden van Darfur, beweren dat Sudanese militaire vliegtuigen dagelijks troepen en wapens invliegen. “Ontheemden in Darfur vinden verschrikkelijk dat dezelfde soldaten die hen uit hun huizen verjaagd hebben, hen nu kennelijk moeten beschermen”, zegt ze.

“Nu nieuwe militaire acties van het Sudanese leger dreigen, moet de Veiligheidsraad zo snel mogelijk troepen sturen om burgers te beschermen”, zei Peter Takirambudden, Afrikadirecteur van Human Rights Watch (HRW), maandag. “Het aannemen van een resolutie is een cruciale eerste stap op weg naar het stoppen van het bloedvergieten in Darfur. Daarnaast moeten lidstaten er alles aan doen om Sudan zover te krijgen dat het een vredesmacht accepteert”, zei hij.

Tot nu toe lijkt serieuze druk op Khartoem echter te ontbreken. De Verenigde Staten schaarden zich vorige week achter Groot-Brittannië bij een ontwerpresolutie waarin gesproken wordt over een vredesmacht van 17.300 militairen en 3.000 politieagenten, maar de VS lijken Khartoem niet onder druk te willen zetten. De vredesmacht zou de zwakke 7.000 man tellende macht van de Afrikaanse Unie (AU) moeten vervangen. Het mandaat van de AU-vredesmissie loopt volgende maand af.

Washington, dat het geweld van de overheidstroepen en de door de regering gesteunde Arabische milities als “genocide” bestempelde, heeft vorige week de belangrijkste Afrika-functionaris, Jendayi Frazer naar Khartoem gestuurd. Frazer, die voor zijn vertrek zei dat de veiligheidssituatie in Darfur “snel verslechtert”, zou er naar verluidt zelfs niet in geslaagd zijn een ontmoeting met president Omar Hassan al-Bashir zeker te stellen. De Sudanese president is fel tegenstander van een VN-troepenmacht in Darfur.

De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, John Bolton, zei gisteren dat de nog hangende resolutie zo snel mogelijk door de Veiligheidsraad moet worden goedgekeurd. “De tijd om te praten is voorbij, het is tijd voor actie”, aldus Bolton.

Desondanks geloven de meeste analisten dat het onwaarschijnlijk is dat de Veiligheidsraad een resolutie goedkeurt zonder dat Khartoem medewerking toont. “Diplomatiek gezien lijkt er geen enkele bereidheid te bestaan om serieus druk uit te oefenen op de regering van Sudan, hooguit in theorie”, zegt Colin Thomas-Jensen, analist van de International Crisis Group (ICG). Rusland en China, allebei permanente leden van de Veiligheidsraad, hebben sterke bedenkingen bij de ontwerpresolutie, al blijft het onduidelijk of zij een veto zullen uitspreken als het tot een stemming komt. Qatar, momenteel het enige Arabische land in de Raad, steunt de Sudanese regering.

Washington maakte het laatste jaar weinig aanstalten om de druk op Rusland en China te verhogen in de kwestie Darfur, aangezien de VS de steun van die landen goed kunnen gebruiken in de confrontatie met Iran. Een kwestie die hoger op het Amerikaanse prioriteitenlijstje staat. De regering-Bush wil dat de Veiligheidsraad sancties oplegt aan Iran, als het land niet voor het einde van deze maand stopt met het nucleaire programma.

De oorlog tussen Israël en Hezbollah in Libanon, en de instemming van de Europese Unie om een vredesmissie te sturen, maken het ook onwaarschijnlijker dan de VN op korte termijn eveneens een sterke missie naar Darfur zullen sturen. Iets wat volgens analisten noodzakelijk is om het geweld daar te stoppen. “We weten dat de Veiligheidsraad zich vooral richt op Iran en Libanon”, zegt Takirambudde van Human Rights Watch. “Maar de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk moeten Darfur ook op hun prioriteitenlijstje zetten.” (JS/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.