VN ontwikkelen richtlijnen tegen landroof

De Verenigde Naties hebben richtlijnen voor grondbezit opgesteld. Op die manier wil de organisatie de groeiende problematiek rond ‘landroof’ of ‘land grabbing’ een halt toeroepen. De richtlijnen moeten nog officieel worden goedgekeurd, maar eens dat gebeurd is, moeten ze gelden als referentie voor beleidsmakers, investeerders en andere betrokkenen.

De richtlijnen werden ontwikkeld om een antwoord te bieden op de toenemende druk op landbouwgrond en andere natuurlijke hulpbronnen door factoren als bevolkingsgroei, urbanisatie en de grootschalige aankoop van grond in ontwikkelingslanden door buitenlandse investeerders. Dit laatste is volgens ngo’s en de Wereldbank vaak nadelig voor plaatselijke boeren. “Boeren in ontwikkelingslanden zullen dan ook baat hebben bij de introductie van duidelijke regels omtrent grondbezit”, stelt de VN.

Vrijwillig

Omdat het om richtlijnen gaat, is elk lid van de VN vrij te bepalen in hoeverre ze vertaald worden naar beleidsmaatregelen. “Maar aangezien zo veel overheden, ngo’s, landbouworganisaties en private actoren betrokken waren bij de ontwikkeling ervan, en iedereen het eens lijkt over de noodzaak van een dergelijke kader, verwachten we dat de afspraken effectief als richtlijn voor het beleid gebruikt zullen worden”, stelt Yaya Olaniran, hoofd van het Comité voor Voedselzekerheid.

De richtlijnen hebben betrekking op de rechten op grond, visserij en bos, en stellen als doel de bescherming van de belangen van de lokale bevolking, evenals de verbetering van voedselzekerheid en rurale ontwikkeling. Daarbij worden onderwerpen behandeld als gelijke rechten voor vrouwen op eigendom van land, het creëren van transparante systemen die toegankelijk zijn voor armere plattelandsbewoners en informele, traditionele rechten op land, bos en visserij. De richtlijnen zullen in mei tijdens een speciale sessie van de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN, worden voorgelegd ter goedkeuring.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.