VN-rapporteur in Filipijnen "gehersenspoeld"

De Filipijnse minister van Justitie, Raul Gonzalez, zegt dat VN-rapporteur Philip Alston misschien “gehersenspoeld” is door linkse activisten. Alston is tien dagen in de Filipijnen om er de politieke moorden te onderzoeken.
“Ik denk dat hij al gehersenspoeld was. In plaats van eerst met de regering te praten, trok hij naar Karapatan”, zei Gonzalez nadat hij Alston ontmoet had in zijn kantoor in Manila. Karapatan is de mensenrechtenorganisatie die de politieke moorden op linkse activisten aanklaagt.
Volgens Karapatan zijn sinds 2001, toen presidente Macapagal-Arroya aan de macht kwam, al minstens 800 onopgehelderde moorden gepleegd. Mensenrechtenorganisaties klagen er het klimaat van straffeloosheid aan tegenover politieke moorden en beschuldigen het leger van medeplichtigheid.
Vooral de politieke linkerzijde voelt zich het slachtoffer van de geweldcampagne. De overheid ontkent alles en zegt dat de meeste doden gevallen zijn als gevolg van onenigheid binnen het Nieuwe Volksleger, de gewapende vleugel van de Communistische Partij.
VN-rapporteur Alston, die tien dagen in de Filipijnen is om de moorden te onderzoeken, sprak zijn bezorgdheid uit over de manier waarop de overheid omgaat met de Communistische Partij. Maar volgens justitieminister Gonzalez steunt de partij de gewapende rebellen.
“Zolang de Communistische Partij als legaal beschouwd wordt, kunnen ze een rol spelen in de regering”, zegt Gonzalez. “Het probleem is dat ze legaal lijken, maar dat ze een gewapende arm hebben, dus moet de partij zelf ook als deel van die gewapende beweging gezien worden omdat ze er steun aan geeft.” Alston is het daar volgens Gonzalez niet mee eens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.