VN schuiven inheems zelfbeschikkingsrecht op lange baan

De Verenigde Naties (VN) raken het niet eens over het zelfbeschikkingsrecht van indianen en andere inheemse volken. Een commissie van de Algemene Vergadering van de VN heeft dinsdag een ontwerpverklaring over het onderwerp verworpen.
De ontwerpverklaring was al goedgekeurd door de Mensenrechtenraad van de VN, met de stemmen van de Afrikaanse landen. Maar die hebben zich nu aangesloten bij het verzet van de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland tegen de passages over het zelfbeschikkingsrecht van inheemse groepen. Dat zou Afrikaanse landen met veel etnische groepen onbestuurbaar kunnen maken.

Officieel is de beslissing over de tekst uitgesteld om verdere discussie mogelijk te maken. Maar vertegenwoordigers van inheemse groepen geloven dat de tegenstanders het thema helemaal willen begraven. Ze denken dat de VS achter het Afrikaanse verzet zitten. De VS en andere Angelsaksische landen oordelen dat de ontwerpverklaring vloekt met het internationaal recht en bestaande eigendomsrechten in het gedrang kunnen brengen.

De wereld telt ongeveer 370 miljoen inheemse groepen, van indianen en Inuït op het westelijk halfrond en de Scandinavische Sami tot de San in zuidelijk Afrika en aboriginals in Australië. De VN proberen al een kwarteeuw afspraken te maken over de zelfbeschikking en de landrechten die de meeste van die groepen eisen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.