VN staan machteloos tegen gebruik van huurlingen

Hoewel de Verenigde Naties het gebruik van huurlingen herhaaldelijk veroordeelden, blijft hun aantal stijgen, zo meldt speciaal VN-rapporteur Enrique Bernales Ballesteros in een document voor de Algemene Vergadering van de VN in september. De premiejagers hebben momenteel twee politieke leiders in het vizier: de voormalige Iraakse president Saddam Hoessein en de Liberiaanse president Charles Taylor.

Privé-bedrijven die huurlingen rekruteren en hun diensten verkopen schieten als paddenstoelen uit de grond, zo stelt Ballesteros in zijn rapport. De internationale verdragen die huurlingenactiviteiten verbieden zijn onvolmaakt. Ze zijn ten dele achterhaald, weinig precies en bevatten achterpoortjes, wat ze voor dubbelzinnige interpretaties vatbaar maakt.

Slechts 24 van de 191 VN-lidstaten hebben de globale conventie tegen de rekrutering van huurlingen geratificeerd. België en Italië zijn de enige twee westerse landen die het verdrag ondertekend en geratificeerd hebben. De vijf VN-vetomachten, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China of Rusland, hebben de tekst ondertekend noch geratificeerd.

Ballesteros acht een grotere steun voor de conventie een absoluut noodzakelijk om de huurlingenactiviteit in de wereld terug te dringen. Hij pleit voor internationaal toezicht op private huurlingenbedrijven en wil ervoor zorgen dat bedrijven of huurlingen die rechtsregels schenden ook worden vervolgd.

De Verenigde Staten geven alvast het slechte voorbeeld met een beloning van 25 miljoen dollar voor de persoon die een aanwijzing geeft die leidt tot de arrestatie of dood van Saddam Hoessein. De man die de tip gaf over het verblijf van Saddams zonen Uday en Qusay krijgt daarvoor 30 miljoen dollar, 15 miljoen per kop, zo deelde het VS-ministerie voor buitenlandse zaken vorige week mee.

Volgens de Financial Times onderzoeken speurders van het Amerikaanse FBI pogingen van een Liberiaanse rebellengroep om een Anglo-Amerikaans huurlingenbureau, Northbridge Services Group, in te huren om de Liberiaanse president Taylor te ontvoeren en over te leveren aan het VN-strafhof voor Sierra Leone. Het strafhof zal geen enkele legale partij afwijzen die ons Taylor kan bezorgen, zo verklaarde VN-aanklager Alan White in de Britse Telegraph.

Volgens Northbridge zelf suggereerde White bij de Verenigde Staten te gaan aankloppen om geld voor een ontvoeringsoperatie. Het huurlingenbedrijf met hoofdzetel op het Caraïbische eiland Dominica blijft bij zijn aanbod om Taylor te arresteren en over te leveren aan het strafhof, maar wil zich volgens een persbericht van 7 augustus niet inlaten in operaties zonder goedkeuring van de Verenigde Naties.

De Verenigde Naties hebben in het verleden Angola en Sierra Leone bekritiseerd voor het gebruik van huurlingen. Privé-soldaten kregen de opdracht om de goud- en diamantmijnen te bewaken, in ruil voor een deel van de opbrengst. De VN zijn ook ongerust over de inzet van huurlingen bij burgeroorlogen in Rwanda, Tadzjikistan, Armenië, Azerbeidzjan, Afghanistan en het voormalige Joegoslavië.

Thalif Deen

xml=3

Ref.: af na ap ip

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift