VN-team onderzoekt milieuschade door Gaza-oorlog

De Verenigde Naties treffen voorbereidingen om begin mei een post-conflict milieuteam naar de Gazastrook te sturen. Het team moet er de gevolgen van de Israëlische militaire operatie vaststellen voor het milieu en de infrastructuur.
UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, stuurde meteen na de oorlog al een expert ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen. Die schetsen een somber beeld van de schade. Het grootste gevaar wordt gevormd door de schade aan het al wankele rioleringsstelsel in de Gazastrook. Daardoor lekt ongezuiverd rioolwater in het  grondwater en in de Middellandse Zee. De gevolgen daarvan kunnen volgens de UNEP niet enkel de Palestijnse, maar ook de Israëlische bevolking treffen.

Deskundigen


UNEP-directeur Achim Steiner was gisteren (woensdag) in de Gazastrook om er de komst van het team voor te bereiden. Het zal bestaan uit tot acht deskundigen in onder meer water- en afvalbeheer, asbest en gevaarlijk afval, milieu en economie. Het team heeft al heel wat ervaring met het vaststellen van milieuschade na conflicten, onder meer in de Balkan, Afghanistan en Soedan
“Ik kijk ernaar uit om snelle en duidelijke aanbevelingen te krijgen van de wetenschappers. Hun rapport zal een belangrijk middel zijn bij de lokale planning en bij de reconstructie door de internationale gemeenschap”, zei Steiner, die benadrukte dat het bezoek een belangrijke stap is in het omkeren van de milieuschade die tijdens het conflict is aangericht.
Het team, dat tien dagen ter plaatse blijft, zal eerst de fysieke schade vaststellen, vervolgens de nodige maatregelen aanbevelen en ten slotte de economische kost van de schade berekenen. Steiner verwacht een rapport begin juli.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.