VN-Veiligheidsraad stuurt vredesmacht naar Mali

De Veiligheidsraad van de VN heeft donderdag met een unanieme stemming het licht op groen gezet om een vredesmacht naar Mali te sturen. De blauwhelmen moeten de situatie in het noorden van het West-Afrikaanse land stabiliseren en Franse troepen vervangen, die al sinds januari strijden tegen fundamentalistische rebellen.

  • Magharebia In januari dreven Franse en Malinese troepen de rebellen terug tot het uiterste noordoosten van Mali. Magharebia

De pas goedgekeurde resolutie 2100 bepaalt dat de nieuwe strijdmacht zal bestaan uit 12.600 manschappen, waaronder 6.000 West-Afrikaanse soldaten die momenteel al in Mali gestationeerd zijn. De nieuwe militaire operatie zal de naam MINUSMA (een Frans acroniem) dragen en krijgt voorlopig een mandaat van twaalf maanden. Een hooggeplaatst VN-functionaris vertrouwde persagentschap Reuters toe dat de operatie de VN op een jaar tijd iets meer dan 600 miljoen euro kan kosten. De troepen zullen ingezet worden vanaf 1 juli, een week voor de Malinese presidentsverkiezingen.

Het enthousiasme bij de Malinese bevolking over de oprichting van de nieuwe vredesmacht is niet onverdeeld. Daouda Sangare, een ondernemer uit hoofdstad Bakamo, vertelde France24 dat hij betwijfelt of de blauwhelmen wel veel zullen doen om de burgers te beschermen omwille van hun beperkt mandaat.

Franse interventie

Het was Frankrijk dat de VN-resolutie op tafel legde. Het land startte in het begin van april met het terugtrekken van een deel van zijn 4.000 soldaten uit Mali. Tegen het einde van 2013 moeten er nog slechts 1.000 overblijven. Frankrijk stuurde in januari al troepen om het Malinese leger vanuit de lucht te ondersteunen bij gevechten met moslimrebellen, maar het geweld escaleerde al snel tot een volwaardig conflict op de grond. Met de steun van 2.000 soldaten uit Tsjaad slaagde het interventieteam erin om de opstandelingen uit de noordelijke dorpen en steden te verdrijven.

Aanhoudende dreiging

Toch vormen de extremistische rebellen nog steeds een gevaar voor de bevolking. Ze nemen hun toevlucht in de noordelijke bergregio en plannen van daaruit aanvallen en zelfmoordaanslagen op steden als Timboektoe, Gao en Kidal. Velen van de rebellen zouden banden hebben met de terroristische groepering Al-Qaida.

Ooit werd Mali als het voorbeeld van een werkende Afrikaanse democratie beschouwd, maar het land verkeert sinds maart 2012 in chaos. Islamisten maakten gebruik van een militaire staatsgreep in de hoofdstad om ondertussen twee derde van het land in te nemen. Honderduizenden Malinezen zijn op de vlucht geslagen en volgens Unicef zijn vorig jaar minstens 175 kindsoldaten ingezet in het conflict. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.