VN verbolgen over kindermisbruik door blauwhelmen in Haïti

Blauwhelmen zouden opnieuw minderjarigen hebben misbruikt in Haïti. Het is al de derde keer in vijf jaar tijd dat de Haïtianen zoiets meemaken. De VN reageren verbolgen en beloven hard op te treden.

  • United Nations Photo Een Braziliaanse blauwhelm van de VN-vredesmissie Minustah bij een voedselbedeling in Port-au-Prince. Blauwhelmen in Haïti worden beschuldigd van seksueel misbruik. United Nations Photo

Vorige week werden er twee gevallen gemeld van “seksuele uitbuiting en misbruik waarbij minderjarigen betrokken waren”. Het spoor leidde naar politieagenten van de VN-vredesmissie in Haïti (Minustah). “De VN zijn erg verbolgen over deze aantijgingen en zullen ze zeer ernstig behandelen”, reageerde woordvoerder Martin Nesirky maandag.

Streng straffen

Gezien de ernst van de situatie en de voorgeschiedenis van seksueel misbruik door blauwhelmen in Haïti, hebben de VN al een team gestuurd naar de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince om de aantijgingen te onderzoeken, aldus Nesirky. “De VN-vredesmissie voelt zich aansprakelijk en zal onmiddellijk actie ondernemen, ook om de vermeende slachtoffers te helpen”. De woordvoerder kon de nationaliteit van de betrokken politieagenten niet vrijgeven.

Het militaire personeel van de VN hoeft enkel rekenschap te geven aan het thuisland, maar onderzoek naar wangedrag door VN-politieagenten valt wel onder de verantwoordelijkheid van de Verenigde Naties.

“Ik herhaal mijn engagement voor nultolerantie bij misbruik door personeel van de missie”, verklaart Mariano Fernandez als hoofd van Minustah. “Elk VN-personeelslid moet zich voorbeeldig gedragen, overal ter wereld. We zullen dan ook de strengste maatregelen treffen om te garanderen dat de daders van zulke praktijken streng gestraft worden.”

Gratis condooms

In november 2007 werden zo’n 108 Sri Lankaanse blauwhelmen uit Haïti gerepatrieerd nadat ze ervan beschuldigd waren minderjarigen seksueel te hebben misbruikt. Een van de blauwhelmen zei toen laconiek in een lokale krant: “Wat verwacht je van ons als de VN gratis condooms uitdelen?”

De VN hebben geen politieke of gerechtelijke macht om militair personeel te straffen en nationale regeringen weigeren vaak om het gerecht in te schakelen. Daardoor ontlopen de meesten een straf voor hun misdadig gedrag.

Vorig jaar zouden vijf Uruguayaanse blauwhelmen een Haïtiaanse tiener hebben aangerand. De videobeelden van het incident leidden tot publiek protest tegen de VN in de straten van Port-au-Prince. Maar de vijf werden eerder deze maand vrijgesproken door een Uruguayaans militair hof, omdat het achttienjarige slachtoffer spoorloos bleek.

Gedragscode

Het aanhoudende seksuele misbruik van minderjarigen in Haïti – maar ook bij andere vredesmissies in de DR Congo en Ivoorkust – heeft de VN wakker geschud. De kwestie kreeg aandacht nadat in 2005 bleek dat blauwhelmen in Congo seks hadden met Congolese vrouwen en meisjes, meestal in ruil voor een beetje voedsel of geld.

Daarop kwamen de VN met een “nultolerantiebeleid” voor seksueel misbruik, een gedragscode voor hun meer dan 110.000 blauwhelmen wereldwijd. Maar die heeft dus nog geen einde kunnen maken aan de misbruiken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift