VN verwachten 200 miljoen milieuvluchtelingen tegen 2050

Overstromingen, stormen, aardbevingen, droogte en erosie kunnen tegen 2050 ruwweg 200 miljoen mensen op de vlucht jagen. Dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van de VN (UNU) in Tokio. Anders dan bij de huidige economische vluchtelingen zal het veelal om straatarme mensen gaan, die bovendien vaak halsoverkop moeten vertrekken.
In Bonn begon donderdag (9 oktober) een driedaagse bijeenkomst van 600 onderzoekers en ambtenaren uit een 80-tal landen om het vraagstuk van de milieuvluchtelingen te bespreken. Er wordt onder meer een Alliantie Klimaatverandering, Milieu en Migratie voorgesteld. Dat is een initiatief van de UNU en drie andere internationale instellingen dat het probleem van de milieuvluchtelingen op de internatonale agenda probeert te plaatsen.
“Alles wijst erop dat we met een nieuw wereldwijd probleem te maken hebben”, zegt Janos Bogardi, de directeur van het Instituut voor Milieu en Menselijke Veiligheid van de UNU. Milieuvluchtelingen zullen het verschijnsel migratie een heel ander uitzicht geven, denkt hij. Er zullen meer vrouwen, kinderen en oudere mensen vertrekken dan nu het geval is, vaak helemaal berooid en zonder plannen, en allicht zullen ze meestal niet zo ver trekken.
De mensenhandel zal een nieuwe impuls krijgen, verwacht een groep van experts die twee jaar lang onderzoek deed naar de te verwachten gevolgen van de nieuwe trend. Misschien ontstaan er bijkomende misdaadorganisaties die zich toeleggen op de nieuwe klasse van vluchtelingen.

Bangladesh


De onderzoekers namen onder meer Bangladesh onder de loep. De meer dan 140 miljoen mensen in dat laaggelegen land worden bedreigd door de stijging van de zeespiegel, de toename van het aantal cyclonen en de massale aanvoer van smeltwater uit de Himalaya. Nu al emigreren er veel mannen op zoek naar werk. Hun vrouwen blijken een makkelijke prooi voor mensenhandelaars. Ze belanden vaak in Indiase prostitutienetwerken of worden uitgebuit als goedkope hulp in de huishouding.
Ook in de delta van de Nijl en van de Mekong kan de klimaatverandering massale vluchtelingenstromen op gang brengen, net als in andere dichtbevolkte kustgebieden. Eilandstaten als de Malediven, Tuvalu, Kiribati en Palau zullen niet zoveel vluchtelingen leveren, maar wel van een bijzondere soort. Die eilanden dreigen op termijn van de kaart geveegd te worden door de stijging van de zeespiegel. Op die manier ontstaan er statenloze vluchtelingen, wat in de landen waar ze terechtkomen nog bijkomende problemen schept.
Volgens Bogardi moet er een apart internationaal verdrag komen dat milieuvluchtelingen erkent. Dat moet volgens hem los staan van de Vluchtelingenconventie uit 1951. Die beschermt mensen die moeten vluchten voor politieke of maatschappelijke bedreigingen. Internationale erkenning zou ook milieuvluchtelingen bepaalde rechten geven in andere landen. Nu kunnen zelfs eilandbewoners die de grond onder hun voeten verliezen geen aanspraak maken op opvang in een buurland.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.