VN-vredesmissie in Eritrea valt stil

Binnen enkele dagen hebben de VN-blauwhelmen die in Asmara toekijken op het bestand tussen Eritrea en Ethiopië, geen brandstof meer. De Eritrese regering sneed de toevoer naar de internationale troepen begin december af. De Verenigde Naties waarschuwen dat de vredeshandhavers zullen moeten terugtrekken, maar waarschijnlijk is dat net wat Eritrea wil.
Acht jaar al controleren VN-troepen het vredesverdrag dat Eritrea en  Ethiopië eind 2000 sloten na een zwaar uit de hand gelopen grensconflict. De oorlog tussen de twee landen duurde ruim twee jaar en kostte aan 70.000 mensen het leven.  De 3290 man sterke vredesmacht is gestationeerd in Addis Abeba en Asmara, de hoofdsteden van de twee landen.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft gewaarschuwd dat hij de VN-troepen moet terugtrekken uit de Eritrese hoofdstad als ze niet “onmiddellijk” brandstof krijgen. Dinsdag verklaarde hij in de Veiligheidsraad dat de voorraden van de vredesmacht binnen enkele dagen opgebruikt zullen zijn. Een brief die Ban persoonlijk schreef aan de Eritrese president Isaias Afwerki, heeft niet opgeleverd.

Zonder brandstof kunnen de VN-blauwhelmen niet meer patrouilleren en kunnen ze zichzelf ook niet meer zo goed beveiligen. Troepen op afgelegen plaatsen krijgen het nog moeilijker. Zij gebruiken dieselgeneratoren voor de stroom die ze nodig hebben voor communicatie en voor de bewaring van levensmiddelen en geneesmiddelen.

De Eritrese regering zegt niet waarom ze de brandstoftoevoer naar de vredesmacht heeft afgesneden. Op eigen houtje mogen de blauwhelmen geen brandstof importeren.


Nieuwe oorlogsdreigingEritrea en Ethiopië zijn het na 2000 nooit eens geraakt over hun onderlinge grens. Diplomaten waarschuwen al enkele maanden dat beide landen zich voorbereiden op een nieuw gewapend treffen. De Veiligheidsraad riep beide landen vorige week in een resolutie op elkaar niet met militair geweld te bedreigen en hun troepen in het grensgebied te verminderen.

Ricardo Alberto Arias, de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad, verspreidde maandag een verklaring waarin staat dat de leden van het machtigste VN-orgaan “eisen” dat Eritrea de brandstofleveringen aan de VN-vredesmacht “onmiddellijk hervat” of de VN toelaat zelf brandstof in te voeren.

In een brief aan de Veiligheidsraad reageerde de Eritrese zaakgelastigde Tesfa Alem Seyoum dat Ethiopië nog altijd Ertitrees grondgebied bezet houdt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift