VN-waarnemers niet welkom in Birma

De militaire junta van Birma weigert het voorstel van de Verenigde Naties om onafhankelijke waarnemers te sturen tijdens het referendum over een nieuwe grondwet.
Sinds 1988 heeft Birma geen grondwet meer maar in mei zal er een referendum gehouden worden om een nieuwe constitutie op te stellen en het land zo klaar te stomen voor democratische verkiezingen met meerdere partijen. Die  zouden dan doorgaan in 2010.
Maar de militaire leiders willen geen pottenkijkers. VN-bemiddelaar Ibrahim Gambari en de Brig-Gen Kyaw Hsan, de Birmaanse Minister van Informatie, hebben hierover met elkaar een gesprek gehad. Gambari stelde voor om waarnemers en technische bijstand te sturen maar die is duidelijk niet welkom. “Het is onmogelijk om de grondwet te herzien of te herschrijven, met inbreng van afgevaardigden met verschillende standpunten. Het ontwerp van de grondwet zal worden goedgekeurd in overeenstemming met de beslissing van de volksstemming in mei”, zegt Kyaw Hsan.
Protest
De junta ontwierp een speciale wet die protesteren tegen de volksstemming strafbaar maakt. Wie zich toch tegen de volksstemming verzet, riskeert een gevangenisstraf van drie jaar. Bovendien mogen Boeddhistische monniken en nonnen geen stem uitbrengen. Dit komt deels doordat de geestelijken in september een groot aandeel hadden in de acties gericht tegen de huidige machthebbers. Hoge christelijke en hindoeïstische functionarissen, geesteszieken, ballingen, veroordeelde misdadigers en buitenlanders mogen ook niet stemmen. De wet stelt ook dat het referendum kan uitgesteld of afgelast worden.
Nadat Birma in 1948 onafhankelijk werd, kende het een democratisch bestuur. In 1962 pleegde de junta een militaire staatsgreep en sindsdien voert het een dictatoriaal bewind. Vanaf toen werden de productiemiddelen genationaliseerd, een centraal economisch beleid ingesteld en alle onafhankelijke berichtgeving verboden. Het referendum is misschien een van de eerste stapjes naar een democratisch bestuur.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.