VN willen 232 miljoen euro voor armste landen

De Verenigde Naties en ngo’s in West-Afrika hebben de donorlanden opgeroepen 232 miljoen euro te storten om hun humanitaire projecten in de zestien armste landen van de regio te kunnen verderzetten in 2007.
Jaarlijks publiceren de Verenigde Naties en haar partners een “Jaarlijks Geconsolideerde Oproep” waarin de nodige middelen voor het komende jaar zijn opgesomd om landbouw, voedsel, water, gezondheid en mensenrechtenprojecten te kunnen financieren. Vorig jaar riepen de VN op om 183 miljoen euro te storten.

Veertig procent van het geld zal dienen voor voedselhulp, al waarschuwt het Coördinatiebureau voor Humanitaire Hulp (OCHA dat donorlanden niet te veel geld in voedsel mogen pompen ten koste van andere levensreddende projecten, zoals veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen die de verspreiding van ziekten tegengaan.

De financiële hulp schiet in veel landen nog tekort. Minstens één op de vijf kinderen in de regio sterft aan vermijdbare ziekten zoals malaria en diarree, of ze sterven van de honger. Miljoenen kinderen lopen fysieke en mentale achterstand op door ondervoeding.

De speciale VN-gezant voor West-Afrika, Amedou Ould Abdallah, lanceerde de oproep in Dakar, en legde de link tussen de humanitaire problemen in de West-Afrikaanse landen en hun gebrek aan stabiliteit. Negen West-Afrikaanse landen organiseren het komende jaar één of meerdere verkiezingen voor een president, het parlement of de gemeenten. “Verkiezingen zijn periodes van spanningen”, waarschuwde Abdallah.

In West-Afrika wonen 250 miljoen mensen, ondermeer in de droge Sahellanden en landen die aan de westkust gelegen zijn, zoals Liberia, Guinee-Bissau en Sierra Leone, dat tot 2001 geplaagd werd door een burgeroorlog. Verder liggen ook het politiek labiele Ivoorkust en Nigeria in West-Afrika. De meeste landen in de regio behoren tot de meest achtergestelde gebieden van de wereld. De levensverwachting is er laag, onderwijs en gezondheidsinfrastructuur schiet te kort, de productiviteit in de landbouw gaat erop achteruit en vergeten ziektes als cholera en de gele koorts rukken terug op. MDG8

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3287   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift