VN willen bezuinigen op salarissen

De Verenigde Naties willen salarissen van medewerkers bevriezen en sluiten ontslagen niet uit. Daarnaast moeten de reiskosten van medewerkers en de kosten van drukwerk omlaag. In 2012-2013 heeft de organisatie bijna 200 miljoen euro minder te besteden dan in de jaren ervoor.

  • United Nations Photo Een VN-personeelslid op missie in Georgië. De VN wil onder andere besparen op reizen van het personeel. United Nations Photo

De International Civil Service Commission (ICSC), een onafhankelijk orgaan dat verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden van de 44.000 VN-medewerkers wereldwijd, gaat vanaf 27 februari twee weken vergaderen over de huidige salarisstructuur van de medewerkers.

Vorig maand werd goedkeuring verleend aan een budget van 3,95 miljard euro voor 2012-2013. In de voorgaande twee jaar bedroeg de begroting bijna 4,15 miljard euro.

Tijdens de volgende Algemene Vergadering van de VN staat de mobiliteit van personeel op de agenda, met name reizen vanuit New York naar regiokantoren elders in de wereld. In april vorig jaar wees secretaris-generaal Ban Ki-moon al op de mogelijkheid van videoconferentie en het schrappen van adviesbezoeken.  Ook pleit hij voor minder papieren rapporten ten voordele van elektronische documenten en lagere betaling bij overuren.

Minder papier

De secretaris-generaal wil ook het gebruik van bibliotheken bij de VN doorlichten, om te zien of er diensten geschrapt kunnen worden. Daarnaast wordt gekeken of sommige diensten van het Secretariaat tegen betaling verleend kunnen worden aan de verschillende VN-fondsen en programma’s wereldwijd.  

Ambassadeur Joseph M. Torsella, de Amerikaanse vertegenwoordiger bij de VN voor Management en Hervorming, zegt innovatie te zien bij de VN. “De afdeling publieksvoorlichting heeft vorig jaar 5 miljoen dollar (3,8 miljoen euro) minder uitgegeven dan in het jaar daarvoor, dankzij gebruik van moderne technologie.”

Hij wijst er ook op dat het Departement van Algemene Vergadering en Conferentiemanagement (DGACM), sinds 2009 het aantal geprinte pagina’s heeft verminderd met 65 procent. “Daarmee is een stapel papier uitgespaard van 49 keer de hoogte van het Secretariaatsgebouw”, zegt Torsella.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.