VN willen mandaat vredesmacht Liberia verlengen

De Verenigde Naties (VN) overwegen het mandaat van de vredesmacht in Liberia te verlengen tot maart volgend jaar. Vooral de hoge werkloosheid van 85 procent zorgt voor politieke en economische onzekerheid.
De VN-troepen zijn al vier jaar aanwezig in het land. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, beveelt in een rapport aan om de vredesoperatie in het West-Afrikaanse land voort te zetten. De VN-Veiligheidsraad neemt naar verwachting volgende week een besluit over de verlening van de UNMIL-missie in Liberia.
“De grootste veiligheidsdreiging in Liberia komt voort uit het hoge werkloosheidspercentage van 85 procent”, zegt Emira Woods, mededirecteur van Foreign Policy in Focus, onderdeel van het Institute for Policy Studies in Washington.
De beste manier om daar iets aan te doen, is volgens haar werken aan het herstel van een stabiele, functionerende economie die aansluit bij de behoeften van de Liberianen.
De aflossing van de schulden zorgt ervoor dat een gestage stroom geld het land uitvloeit, zegt Woods. “Van dat geld zouden elke maand minimaal een kliniek en talloze scholen geopend kunnen worden.” Beloften van donoren over kwijtschelding zijn tot op heden niet nagekomen, zegt ze.
De buitenlandse schuld van Liberia bedraagt ongeveer 3,7 miljard dollar en ontstond voornamelijk onder het bewind van voormalige dictators. Ongeveer 1,5 miljard van dit bedrag is verschuldigd aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.
Tijdens een bijeenkomst van het Liberia Partners’ Forum in Washington, vorige maand, beloofden de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië om de bilaterale schulden van Liberia kwijt te schelden. Het zou gaan om een bedrag van 391 miljoen dollar.
Tijdens een bezoek aan Monrovia in februari beloofde de Chinese president Hu Jintao kwijtschelding van de Liberiaanse schuld aan China. Die bedraagt tien miljoen dollar. Hu beloofde Liberia ook een directe gift van 1,5 miljoen dollar en 25 miljoen dollar steun in de komende twee jaar.
In zijn aanbeveling aan de Veiligheidsraad zegt Ban dat Liberia “gestaag vooruitgang boekt” als het gaat om het consolideren van vrede, stabiliteit en democratie en economisch herstel. Ondanks dat heeft het land nog steeds te maken met “aanzienlijke uitdagingen op het gebied van wederopbouw en ontwikkeling, als gevolg van de burgeroorlog.”
Die “uitdagingen” zijn onder meer armoede, voedseltekorten, hoge werkloosheid, analfabetisme, verzwakte infrastructuur en inadequate basisvoorzieningen op het gebied van water, gezondheidszorg en onderwijs.
De hoge werkloosheid is tevens een bedreiging voor de stabiliteit. Onder de werklozen bevinden zich oud-strijders en voormalig veiligheidspersoneel.
In een toespraak voor landen die militairen leveren aan de VN-vredesmacht, zei de coördinator van de VN-operaties in Liberia, Alan Doss, vorige week dat de vrede in Liberia ook van buitenaf bedreigd wordt. “Het risico bestaat dat oplopende conflicten in Ivoorkust en Guinee kunnen overslaan naar Liberia”, zei Doss.
De vredesmacht in Liberia (UNMIL) telde begin maart 14.832 man en is daarmee de op een na grootste vredesmacht na de missie in de Democratische Republiek Congo (16.600 man).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.