VN zoeken half miljard euro voor noodhulp in Congo

Dagelijks sterven er 1200 mensen van ontbering of aan vermijdbare ziektes in de Democratische Republiek Congo (DRC). De Verenigde Naties schatten dat ze volgend jaar 518 miljoen euro nodig hebben om voldoende hulpacties op touw te kunnen zetten.
In 2006 bereikte de humanitaire hulp tien miljoen Congolezen, maar dat volstaat nog niet volgens Ross Mountain, de speciale VN-gezant voor de DRC: “We willen 14 miljoen mensen helpen als we voldoende geld binnenkrijgen.” Volgens Mountain blijven zuiver drinkwater, voedsel, gezondheid en sanitair de prioriteiten bij de humanitaire hulp. “We concentreren ons op een brede waaier van levensreddende aspecten, maar we houden ons ook bezig met de reïntegratie van burgers die op de vlucht sloegen - meer dan een miljoen.”

Volgens Mountain is de belangrijkste stap die Congo volgend jaar moet zetten de hervorming van de veiligheidsdiensten: “De bevolking heeft genoeg gehad van de oorlog. De autoriteiten moeten het leger inschakelen om de burgers te beschermen, niet om ze aan te vallen”, zei Mountain.

Hij ziet wel dat er verbeteringen op til zijn: rebellengroepen gaven zich over en de veiligheid in het land ging erop vooruit, waardoor vluchtelingen konden terugkeren naar hun huizen. Maar in het oosten van het land blijven milities nog vechten met de regeringstroepen, waardoor ongeveer een half miljoen mensen op de vlucht sloegen. IPS MDG8 (BV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.