VN zwengelen debat over mensenrechten in Iraaks Koerdistan aan

Iraaks Koerdistan reageert verdeeld op een VN-rapport het over mensenrechtenschendingen in het noorden van Irak. Koerdische beleidsmensen beschuldigen de VN van “overdrijvingen en onjuistheden”. Lokale mensenrechtenactivisten vinden dat de VN de situatie nog onderschat.
Het rapport waarin de VN-Hulpmissie voor Irak (Unami) een evaluatie maakt van de situatie in Irak voor de eerste drie maanden van dit jaar, gaat grondig in op de mensenrechtensituatie in het noorden van het land. In dat deel van Irak zwaaien de Koerden de plak. Iraaks Koerdistan bleef gespaard van het extreme geweld dat de rest van het land treft en is ook het meest welvarende deel van Irak.
De auteurs van het eind april gepubliceerde rapport tonen zich niettemin “ernstig bezorgd” over onrechtmatige arrestaties, de beknotting van het recht van vrije meningsuiting en de situatie van de vrouwen.
De Koerdische autoriteiten klagen dat VN de meeste van hun aantijgingen alleen kunnen staven met informatie die ze van horen zeggen hebben. “Soms baseert het rapport zich op mediaberichten of op rapporten van andere organisaties”, zegt Dindar Zebari, de coördinator VN-aangelegenheden voor de regionale regering van Iraaks Koerdistan.
Eremoorden
De Koerdische regering heeft nieuwe wetten goedgekeurd om de mensenrechtensituatie in de provincies Arbil, Sulaimaniya en Dohuk te verbeteren, maakt Zebari zich sterk. Dat zijn de drie gebieden waarvoor het Koerdische bestuur verantwoordelijk is. “We hebben veel inspanningen geleverd om het geweld tegen vrouwen te doen stoppen. Daders van eremoorden komen bijvoorbeeld niet meer in aanmerking voor een algemene amnestie.” Bij een eremoord vermoorden verwanten een vrouw uit de familie die voorhuwelijkse seks had of overspel pleegde, om op die manier het aanzien van de familie te “redden”.
Mensenrechtenorganisaties vinden dat de VN juist niet ver genoeg gaan. “Veel schendingen worden in het rapport niet genoemd. Het gaat alleen om de meest opvallende vergrijpen”, oordeelt Rebin Rasul Ismael, een activist uit Arbil. “De mensenrechtensituatie is slecht en ik zie er geen verbetering in komen, niet in Koerdistan en niet in de rest van Irak. Eremoorden komen zo vaak voor dat vrouwen in Koerdistan onder zware bedreiging leven.”
Het VN-rapport bevat cijfers die aangeven dat Ismael zich terecht zorgen maakt over de situatie van de Koerdische vrouwen. In de provincie Arbil alleen al pleegden sinds 2003 358 vrouwen zelfmoord door zichzelf in brand te steken. Bij nog eens 218 vrouwen mislukte een gelijkaardige poging. Volgens de VN worden Koerdische vrouwen steeds zwaarder onder druk gezet door de mannelijke leden van hun familie.
Ook gevangenen en vooral mensen die verdacht worden van terrorisme kunnen in Koerdistan niet op veel respect rekenen, schrijven de VN-onderzoekers. Gevangenen worden vaak slecht behandeld en soms gefolterd. Arrestanten worden lang vastgehouden zonder dat er klacht tegen hen wordt ingediend. “Ze blijven gewoon achter de tralies omdat ze gevaarlijk worden geacht”, zegt Ismael.
Vrije pers ?
De bestuurders van Iraaks Koerdistan gingen altijd prat op de vrijheid van meningsuiting in hun regio, maar ook dat stelt de VN in vraag. De voorbije jaren arresteerden de Koerdische ordediensten verscheidene journalisten. Andere persmensen kregen bedreigingen of werden door onbekenden in elkaar geslagen.
De Koerdische Journalistenvakbond werkt aan een nieuwe wet die de pers meer bescherming moet bieden. Journalisten die in hun werk over de schreef gaan, zouden daarvoor enkel nog met geldboetes kunnen worden bestraft, en dus niet met opsluiting. Dergelijke zaken zouden ook enkel nog door de politie kunnen worden behandeld, niet door het leger. De VN oordelen dat de Koerdische Journalistenvakbond niet onafhankelijk is. IPS MDG3 (PD/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.